Druhý únorový den žádný všední den. Letos tedy padá na sobotu, ale ani v jiných letech bychom jej neměli nechat protéci jen tak mezi prsty. Racionálních vysvětlení, proč zrovna svátek Hromnice je v celé dlouhé zimě tak důležitý, bychom našli docela hodně. Svou roli zde hrají také různé posuny kalendáře, které způsobily zmatení v datu příchodu jara.

Svátek svišťů

Den Hromnice je u nás ověšen nejrůznějšími pranostikami, které si většina lidí docela dobře pamatuje. Na druhou stranu je to jméno, které se skoro nikdy děvčatům nedává. V Severní Americe slaví tento den jako svátek svišťů. Původně se ovšem tato tradice importovala z Evropy, kde se v různých částech kontinentu k oslavám pokračující zimy propůjčovala různá zvířata.

ČTĚTE TAKÉ:

Vyvezli medvěda

Vystěhovalci z hornatých zemí, jako jsou třeba Francouzi z Alp nebo Rumuni z Karpat, si s sebou na cestu přes oceán přibalili mezi všechny tradice i vítání jara. V Evropě se původně sledovalo, zda vylezou z nor medvědi, v Irsku se pozorovali ježci, někde jinde v nížinách třeba i vydry. Všechna tato zvířata se za oceánem vtělila ve sviště. Zejména v Kanadě se lidé bavili tím, že sledovali, zda se svišti ukážou, či nikoli. Legenda dále praví, že pokud zvířátka viděla svůj stín, zalezla, protože bylo jasné, že zima ještě bude pokračovat. Pokud bylo pod mrakem, dalo se předpokládat, že zima brzy skončí.

Magické čtyři týdny

Pokud máte rádi počty, můžete si zkusit spočítat, jak datum hezky sedí v našem kalendáři mezi dvěma čtyřicetidenními cykly. Ten první právě utekl od Vánoc. Na 2. února padá církevní svátek Očišťování Panny Marie. Dalších čtyřicet dnů čekalo v minulých stoletích lidi do 16. března. V juliánském kalendáři to bylo datum jarní rovnodennosti. Při přechodu na gregoriánský kalendář se to všechno nějak popletlo.

V současné době se do tohoto období motají ještě masopustní tradice. Všechny však již v dost vlažné formě. Jisté je, že svátek Hromnice je dobrá záminka k nějakým radovánkám, pokud zrovna sami nemáme narozeniny. Tradičním jídlem jsou v tento den palačinky, ale k tomu se váže jiná legenda. Oslavte si polovinu zimy po svém, protože i kdyby svišti zalezli zpátky, jaro se bude jistě přibližovat.