Fixace hypotéky v letošním roce

Fixace úrokové sazby bude letos končit velkému množství lidí – těm, kteří si svoje hypotéky brali za o dost příznivějších sazeb. Tito lidé nyní musejí počítat s tím, že se jim měsíční splátky hypotéky mohou zvýšit klidně i o několik tisíc korun. Do kapsy si budou muset sáhnout i noví žadatelé o hypotéku, kteří se budou muset rozhodnout, jakou délku fixace úrokové sazby zvolí.

Fixační období si můžete zvolit na 1, 3, 5 nebo 10 let. Setkat se lze i s fixací delší.

Dlouhé, nebo krátké fixační období?

  • Delší fixační období je vhodné zvolit v době, kdy jsou úrokové sazby nízké, případně se očekává jejich růst v nejbližších letech.
  • Kratší fixační období je vhodné zvolit v době vysokých úrokových sazeb, případně když se očekává jejich pokles.

A jakou fixaci byste si měli zvolit v roce 2022?

V letošním roce se dlouhodobá fixace nevyplatí tolik jako v předešlých letech. Pokud budete žádat o hypotéku v době, kdy budou úrokové sazby vysoké, bude vám stačit fixace na období jednoho roku, případně tří let. Nikdy nevíte, zda po roce nebudou podmínky příznivější.

Variabilní úroková sazba

Druhou variantou, kterou si můžete vybrat, je variabilní úroková sazba. Variabilní sazba je pohyblivá a odvíjí se od sazby PRIBOR. Tu vyhlašuje ČNB a mění se podle aktuální situace na finančním trhu. Tuto sazbu je vhodné volit ve chvíli, kdy úroky klesají. Nejde však o řešení vhodné pro ty, kteří chtějí platit každý měsíc stejně vysokou částku a nemají finanční rezervu.

Zdroj: kurzy.cz, penize.cz