Možná se to nezdá, ale kontaminované je v podstatě každé ovoce i zelenina. Největší péči dejte jablkům, jahodám, hroznům, celeru, broskvím, špenátu, paprikám, nektarinkám, okurkám, cherry rajčátkům, hrášku a bramborám.

Naopak nejmenší obavy můžete mít třeba u avokáda, kukuřice, ananasu, zelí, mraženého hrášku, cibule, chřestu, manga, papáji, kiwi, lilku, grepu a žlutého melounu. Proč? Tohle ovoce a zelenina totiž nepotřebuje velké množství pesticicdů. Nenapadají je tak často brouci, plísně a snadno vydrží přepravu i na velkou vzdálenost.

Pokud si koupíte některé z výše vypsaného ovoce nebo zeleniny

Abyste se zbavili pesticidů, omyjte plody v roztoku z octa a čisté vody. Jak na to? Snadno. Smíchejte jednoduše ocet a vodu v poměru 1 : 9 a nechte v něm ovoce nebo zeleninu asi 15 minut máčet. Výsledkem by mělo být, že voda v misce se zakalí. Poté ovoce i zeleninu důkladně opláchněte vlažnou vodou a můžete s chutí jíst.

Ale! Dávejte pozor u bobulovitého ovoce, které nemá silnou slupku. Mohlo by si uchovat octové aroma a bylo by na vyhození. V takovém případě zkuste obdobný postup, ale namísto octa použijte citronovou šťávu nebo klidně ocet, ale v mnohem menším poměru.

Zdroj: alternativnimagazin.cz