Rez hrušňová je choroba způsobená houbou Gymnosporangium sabinae. To, že strom je napadený touto chorobou, poznáte podle listů. Na nich se totiž začnou objevovat žlutooranžové až hnědé fleky.

Které stromy rez ohrožuje?

Rez hrušňová je zvláštní v tom, že ke svému úspěšnému škození potřebuje hned dva druhy stromů. Jak už z názvu vyplývá, jedním z nich je hrušeň. To je tzv. mezihostitel. Samotným hostitelem jsou pak různé typy jalovců.

Kvůli těmto specifickým požadavkům se tak tato choroba objevuje pouze v těch místech, kde vedle sebe rostou oba typy stromů. Přičemž vzdálenost mezi oběma druhy může být až dva kilometry. Zpravidla se však udává, že pokud jsou od sebe dva druhy vzdálené více než 200 metrů, je riziko nákazy výrazně nižší.

Jak se rez přenáší?

Rez nejprve parazituje na hrušni. Ta ovšem během zimních měsíců ztratí své listy a rez tak hledá zimního hostitele. Právě jalovec je stromem, na kterém tato choroba přezimuje. V našich zeměpisných šířkách pak jde nejčastěji o Juniperus sabina, známý spíše pod českou variantou jalovec chvojka. Na jaře se opět rez větrem a spory vrací na hrušeň.

Jak své stromy chránit?

Dobrou zprávou je, že jak jalovec, tak hrušeň lze před chorobou ochránit. A proč je to důležité? Napadené stromy mají sníženou schopnost fotosyntézy, navíc se v případě hrušní zhorší kvalita plodů. Mladé stromy mohou v důsledku napadení rzí zcela uschnout.

Proto je dobré stromy bránit. Jednou z možností je aplikovat na strom postřik proti strupovitosti. Další variantou je mechanické prostříhání jalovce. Napadené větve můžete od stromu oddělit a spálit.

Zdroje: levnepostriky.cz, zahradkarskaporadna.cz, wikipedie.cz