Řešíte nyní otázku bydlení v rodinném domě a přemýšlíte o pořízení typového domu? Pak se nechte pozvat na návštěvu jednoho z nich.

Bungalov s půdorysem ve tvaru L nedaleko Plzně se rozevírá na teplý jihozápad. Před přímým sluncem chrání obyvatele domu přesah střechy 2,2 metru, velkorysá terasa (45 m2) znamenitě vyhovuje i k opalování. O čem je řeč? O typovém domě bungalov OKAL FP 86-134, který nabízí pohodlné bydlení, přičemž klade důraz na společné soužití. Promyšlená dispozice však zároveň každému z členů domácnosti zaručuje i dostatek soukromí. Pro chvilky oddechu je pak jako stvořená prostorná terasa s nádherným výhledem na jezírko a velkou část zahrady.

Dispoziční řešení

Již při vstupu do domu vás upoutá rozlehlost společných obývacích prostor a dostatek denního světla, které intenzivně prostupuje obydlím. Za vstupními dveřmi se nachází zádveří, na které navazuje chodba. Na pravé straně mají obyvatelé domu k dispozici prostornou šatnu, na levé je situovaná malá koupelna se sprchovým koutem a WC. Na téže straně se nacházejí dva pokoje. Centrální obytný prostor, který tvoří jídelna a obývací pokoj s krbem, je umístěn naproti vstupu do domu. Jeho propojení s terasou a celým exteriérem umožňují četná francouzská okna. Do mozaiky útulného bydlení výborně zapadá i otevřená kuchyně. V ní snadno člověk nabude pocitu, že ani při vaření neztrácí přehled o rodinném dění, kontakt s ostatními členy rodiny.

Na propojení tří obytných částí je majitel domu náležitě hrdý. V původním projektu jsou odděleny příčkami, ale takhle docílil pro svou rodinu luxusní pocit volnosti a vzdušnosti. A nebylo to vůbec těžké. Firma OKAL totiž umožňuje svým zákazníkům, aby si zvolili členění domu podle individuálních potřeb a přání, změnit se dají dokonce i vnější stěny. A tak za jedinými plnými dveřmi vedle kuchyně se skrývá jen nezbytná technická místnost s kotelnou, úpravnou vody, pračkou a sušičkou.

Splňuje všechny podmínky

Proč volili obyvatelé bungalovu právě montovanou stavbu? Důvodů bylo hned několik. V časopise našli domek, který se jim líbil, a rozhodli se, že si podobný nechají postavit. Důvodem, proč dali přednost montované stavbě, bylo, že chtěli bydlet brzy, kvalitně, ale zároveň z hlediska spotřeby energií úsporně.

Dříve narození čtenáři si možná vzpomenou na „okaly“, které v komunistické éře Československa vyrůstaly na vesnicích i na okrajích měst. Současná konstrukce a technologie je od tehdejšího provedení naprosto odlišná, neustále se vyvíjí a zdokonaluje, přičemž se vyznačuje německou důkladností, prověřenou 85.000 domy prodanými především na náročných trzích v Německu a Rakousku. Firma OKAL pracuje ve výrobě s přesností na 2 mm, což zaručuje přísně kontrolovaný systém řízení výroby.

Použitá technologie

Základovou desku tvoří betonový monolit. Odchylka na výšku nesmí být na diagonále větší než dva centimetry. Obvodové zdi jsou postaveny ze systému ThermOKAL a zaručují maximální míru tepelné izolace. Obvodová stěna s minerální omítkou o síle 24,5 cm dosahuje hodnoty U 0,20 W/ (m2K) a o síle 30,5 cm hodnoty U 0,16 W/(m2K).

Okna i dveře jsou plastové. Vnitřní příčky o síle 15,2 cm jsou oboustranně opláštěny sádrovláknitou deskou a sádrokartonem, takže stavba splňuje všechny podmínky hlučnosti, požární bezpečnosti a tepelné izolace. Dům navíc chrání předokenní žaluzie. Mechanické firma dodává jako bonus, za příplatek - jako v tomto případě - lze jejich používání vylepšit elektrickým pohonem.

Za tři měsíce se bydlelo

Stavba proběhla rychle. Základová deska včetně tvrdnutí byla hotova za dva týdny. Poté byla prověřena a do pěti dnů se mohlo začít stavět. První den stál celý dům včetně vazníkové konstrukce krovu a fólie pod střešní krytinu, druhý den přišla na řadu střecha z betonových tašek Bramac. Pak už jen záleželo na budoucích obyvatelích domu, jak rychle si ho zařídí. V tomto konkrétním případě začaly práce na základech 20. září 2004 a 19. prosince téhož roku se rodina nastěhovala. Pak už nic nebránilo první oslavě Vánoc v novém, vytouženém domově.

Technické údajeDispozice: 5+1 s 2 koupelnamiZastavěná plocha: 153 m2Vnitřní podlahová plocha: 136 m2Plocha terasy: 45 m2Stavební materiál: montované díly ThermOkalStřešní krytina: betonová taška BramacOkna: plastováPodlahy: částečně plovoucí, částečně dlažbaZpůsob vytápění: ústřední na zemní plyn, radiátoryDodavatel: firma OKAL CZCena od: 2.700.000 Kč

-OKAL CZ, s. r. o.-