Nebylo to tak snadné a jednoznačné. Nejdříve přemýšleli, zda by nějakým způsobem neupravili původní obydlí, ve kterém náš hostitel žil od narození. Pak zasáhla náhoda, paní domu jednoho dne slyšela v rozhlase pořad o pasivních domech a velmi ji zaujal. Následovalo hledání podrobnějších informací na internetu a na jejich základě se manželé obrátili na architekta Jana Brotánka, který se zabývá projekty nízkoenergetických a pasivních domů a ekologickou architekturou. Investoři navštívili i již postavený dům podle jeho návrhu, aby si udělali lepší představu o životě v pasivním domě.

Naši hostitelé v té době zakoupili společně se synem velký pozemek v obci nedaleko Labe ve středních Čechách. Ve vlastnictví parcely se krátce předtím vystřídalo několik majitelů, záměrem jednoho z nich byl developerský projekt několika rodinných domů, což ovšem stavební úřad obce nepovolil. Na rozlehlém pozemku postavil nejprve dům syn a poté se zde objevil dům našich hostitelů.

Dřevěná konstrukce

Majitelé si přáli dům přízemní, s pracovnou a pokojem pro hosty, s vlastní koupelnou a s dostatečně velkými úložnými prostory. Ústřední myšlenkou bylo postavit dům maximálně nezávislý na vnějších zdrojích. Z diskusí nad variantami návrhů architekta vzešel projekt nepodsklepeného bungalovu s vegetační střechou ve tvaru vlny. Dům byl navržen jako energeticky pasivní, s projektovanými hodnotami tepelného odporu R 8,75; 9,50 až 9,62 m2K/W pro stěny, podlahy a střechu. Tepelná ztráta byla předpokládána Qut (-15 °C) = 2,2 kW. Jednou z mnoha technických zajímavostí je založení na základových patkách nad terénem. Toto řešení má několik výhod, není třeba zateplovat základy drahými nenasákavými izolacemi, jsou eliminovány tepelné mosty a díky odvětrávané mezeře není nutné se zabývat ochranou proti radonu.

Konstrukci domu tvoří dřevěný skelet, který je zaklopen z obou stran a vyplněn tepelnou izolací až 40 cm silnou. Směrem do interiéru je konstrukce zaklopena OSB deskami, fasádní plášť představuje svislý rošt z dřevěných latí, pokrytý difuzní závětrnou fólií a dřevěným obkladem z modřínových palubek nebo dřevovláknitých desek s omítkou. Střešní konstrukci tvoří dřevěné vazníky, také nosná konstrukce podlahy je dřevěná, ze smrkových profilů uložených na betonových pilířcích.

Netradičním způsobem je řešen sklep. Za domem ze severovýchodní strany je navršen terénní val, který je směrem k domu tvořen opěrnou zídkou obloženou režnými cihlami. Pod navršenou zeminou se skrývá sklep s předsíňkou a dvěma místnostmi. Sklep slouží zejména k dlouhodobému ukládání zeleniny a dalších potravin.

Důležitá je technologie

Dům je koncipován jako dvě odlišné funkční zóny a venkovní krytá terasa. Vchod je orientován ze severní strany a na závětří navazuje šatna a sklad. Tyto tři místnosti jsou nevytápěné, jen částečně zateplené a tvoří takzvanou chladnou zónu. Na ni navazuje vstup do obytné, vysoce zateplené části domu. Chodbou projdeme kolem pracovny do obývacího pokoje s kuchyňským koutem. Ve středu domu je umístěna technologická místnost, kde se nachází centrální jednotka vytápění a větrání. Tato místnost má částečně kruhový půdorys, takže chodba vedoucí kolem tvarem připomíná závit šnečí ulity. Z chodby je z jedné strany přístup do obytného prostoru s kuchyňským koutem a navazující terasou. Technologická místnost má stěny vyzděné z lícových cihel, ze strany obývacího pokoje k ní přiléhají krbová kamna. Jdeme-li chodbou na druhou stranu, postupně míjíme koupelnu a pokoj pro návštěvy a koupelnu a ložnici majitelů.

Řízené větrání a zároveň cirkulační teplovzdušné vytápění zajišťuje vzduchotechnická jednotka s rekuperací. Venkovní vzduch je do objektu přiváděn zemním registrem – plastovými trubkami uloženými přibližně ve dvoumetrové hloubce a v délce asi 25 metrů. Do jednotlivých místností se čerstvý vzduch dostává podlahovými výustkami pod okny. Odtah vzduchu z místností je buď pod dveřmi bez prahů, nebo z koupelen, kuchyně a spíže samostatným potrubím k vzduchotechnické jednotce.

Kamna v pasivním domě?

Voda pro použití v domácnosti i pro vytápění je ohřívána primárně teplovodním solárním kolektorem, od podzimu do jara s výpomocí krbových kamen, případně elektrickou spirálou v integrovaném zásobníku tepla. Podle obecně rozšířeného názoru je instalace krbových kamen v pasivním domě velmi problematická. Pan majitel to komentuje: „Bydlíme v domě přibližně rok, prožili jsme tu jednu, poměrně tuhou zimu, a musím říci, že jsme pro topení ani ohřev vody elektřinu zatím nevyužili. Pokud nejsou opravdu velké mrazy, stačí zatopit ob den kvůli ohřátí vody. V teplém období roku ohřívá vodu pouze solární kolektor.“ Jak je to tedy s topením v kamnech, byly problémy? „Problémy byly, technik musel celý systém nějakou dobu vylaďovat. Přesto je třeba v okamžiku zatápění otevřít okno, jinak v kamnech nechce hořet. Když se oheň rozhoří, okno zavřeme. Je to sice trochu proti teorii bydlení v pasivních domech, ale prakticky nám to žádné jiné problémy nepřináší. Můžeme si okna otevřít, kdy chceme, nanejvýš pak musíme přiložit do kamen o polínko více,“ vysvětluje náš hostitel.

V roli stavbyvedoucího

Zpátky na začátek. Majitelé měli pozemek a projekt a chtěli začít stavět. Se schvalováním stavby zásadní problémy nebyly. Obtížnější bylo najít spolehlivou stavební firmu ochotnou pustit se do realizace tohoto nevšedního domu. Pasivní domy jsou nejen vysoce nadstandardně zateplené, ale velice důležitá je maximální vzduchotěsnost celého objektu, což vyžaduje mimořádnou pečlivost provedení. Dalším problémem je, že na českém trhu se pohybuje pouze několik společností, které mají se stavbami pasivních domů praktické zkušenosti. Naši hostitelé se nakonec rozhodli stavbu řídit sami a jednotlivé části zajistit dodavatelsky.

Již s atypickou dřevěnou konstrukcí byl problém, několika firmám připadala příliš komplikovaná. Na základě doporučení se pak investoři obrátili na tesařskou firmu, zabývající se hlavně návrhem a výrobou krovů, dalších dřevěných konstrukcí a dřevěných staveb. Na základě projektu byl pomocí speciálního CAD programu vytvořen model celé konstrukce a také výrobní a montážní dokumentace. Tato dokumentace slouží jako vstupní data pro automatickou výrobní linku. Na lince jsou pak vyrobeny všechny části konstrukce včetně opracování. Na místě stavby se potom celá konstrukce složí jako stavebnice.

Ekologické omítky

Další části stavby prováděli příslušní řemeslníci za vydatné účasti pana majitele, který fungoval jako stavbyvedoucí. V této roli se potýkal s různými situacemi, které vyžadovaly operativní řešení. Například problém s izolací: „Začali jsme stavět v roce 2007, kdy ještě probíhal stavební boom. Zrovna v té době byl na trhu zásadní nedostatek tepelné izolace, kterou jsme měli v projektu. Aby se stavba zbytečně nezdržovala, dovezl jsem izolační materiál z Německa. Měl ještě lepší parametry než projektovaná izolace, ale byl dražší,“ popisuje nesnáze investor.

Další zajímavostí tohoto domu jsou vnitřní hliněné omítky, které jsou ekologické jak z pohledu výroby, tak i působení v interiéru. Obsahují pouze přírodní materiály, výborně regulují vzdušnou vlhkost a jsou schopné vázat škodliviny obsažené ve vzduchu. Pracnější je jejich aplikace: „Hliněné omítky na stěny bych každému doporučil, vytvářejí opravdu příjemné prostředí,“ podotýká majitel.

Stavba trvala přibližně dva roky a ještě majitelé pracují na dokončení sklepa a úpravě okolí domu. Pár drobností by nyní možná udělali trochu jinak, jako například zmíněné hliněné omítky, ale po roční zkušenosti jsou s bydlením velmi spokojeni: „Není třeba mít nedůvěru k pasivním domům a větrání s rekuperací. Doma máme opravdu příjemné prostředí a když chceme, tak si okno otevřeme.“ Do budoucna majitelé ještě plánují instalaci generátoru, aby se v případě výpadku elektřiny stali úplně nezávislými.

-Monika Smekalová, Dům a zahrada 1/2011-

Foto: Jaroslav Kvíz

Časopis, Dům a zahradaV únorovém čísle časopisu Dům a zahrada dále najdete:

  • Domy z katalogu: vše o typových domech a projektech
  • Co zlevní, co zdraží: ceny stavebních prací a materiálů v roce 2011
  • Jan Rampich o tom, k čemu je dobrý architekt
  • Žlutá v interiéru: nová rubrika architektky Haroldové
  • 7 kroků k funkční kuchyni
  • Vše o jídelních stolech
  • Slunečníky do zahrady

Únorové číslo časopisu Dům a zahrada je v prodeji od 18. ledna 2011.