Cílem dnešní návštěvy je přízemní dům, který se nesnaží uchvátit složitou architekturou. Je to dům, který byl navržený tak, aby se stal přirozenou součástí prostředí, do

Půdorys domu Autor: archiv kterého byl postaven. Strohému rázu krajiny odpovídají i strohé linie stavby a materiály pro stavbu použité. Dům, byť na první pohled velmi jednoduchý, nabízí vysoký komfort a maximální propojení interiéru s exteriérem.

„Při navrhování domu do prostředí s ne příliš výrazným přírodním rámcem, ale zajímavými výhledy jsme hledali řešení v jejich co možná největším zhodnocení a respektování. Objem domu jsme na přání klienta řešili v horizontálních proporcích, které umožňují jeho nenásilné včlenění do prostředí a intenzivnější propojení všech jeho místností se zahradou,“ popisují průběh navrhování rodinného domu autoři domu ing. arch. Pavel Nasadil a ing. arch. Jan Horký, kteří za tuto stavbu na sklonku loňského roku v architektonické soutěži Porotherm dům 2009 získali hlavní ocenění v kategorii Stavba roku.

Průběh stavby domu Autor: archiv

Kořeny v prérii

Celý dům je prosvětlený velkými okny Autor: archiv Sepětí domu s přírodou má své kořeny u prérijního domu architekta F. L. Wrighta, jenž později přejímá i řada významných českých architektů. Návrh domu, který byl realizován v Petřkovicích u Ostravy, rozvádí koncept těchto vil. Při hledání pozice domu na rozlehlé parcele architekti vycházeli z mírně vydutého profilu terénu a zvolili umístění domu ve střední části pozemku tak, aby byla co nejvíce využita zahrada, sklon terénu a orientace ke světovým stranám. Přístup k domu cestou v zahradě je prostorovým zážitkem samotným. Hmotový, objemový, dispoziční a materiálový rozvrh stavby je pak logickým důsledkem jeho umístění. Výrazným a nepřehlédnutelným prvkem domu je pak jeho komín.

Průběh stavby domu Autor: archiv

Vila je pojata jako kompaktní hmota o Autor: archiv půdorysu lichoběžníka, traktovaná na pravidelné moduly svislých konstrukcí. Směr zkosení severozápadní fasády vychází ze snahy získat výhodnější orientaci ke světovým stranám, zejména k západnímu slunci. Do takto vytvořené modulové struktury jsou vkomponovány čtyři venkovní prostory, které tvoří přechod mezi domem a zahradou. Ke každé obytné místnosti přiléhá venkovní atrium, které je však stále chápáno jako součást obytného interiéru domu.

V budoucnu bude zrealizováno kryté garážové stání v přední části pozemku.

Vyladěný do puntíku

Interiér domu je maximálně propojený s exteriérem Autor: archiv

Materiály jsou použité ve svém přirozeném zemitém vzhledu a podporují koncept horizontální venkovské vily. V principu jsou všechny nosné konstrukce do úrovně stropu keramické, omítané přírodními štukovými omítkami. Od výšky nadpraží jsou pak veškeré konstrukce z pohledového betonu. Konstrukce a povrchy procházejí volně z interiéru do exteriéru a naopak. Doplňují je kvalitně zpracované dřevo vestavěných Navštivte dům virtuálně Autor: archiv nábytků, podlah a kov v přírodní úpravě, případně v barvách odpovídajících barevnosti omítek.

Interiér je zařízený nábytkem převážně bílé barvy, k němuž byly zvoleny jednotlivé kusy v kontrastní tmavé barvě. Pro obývací pokoj, jehož součástí je i ostrůvková kuchyň, byla zvolena sedací souprava z bílé kůže a k ní kávový stolek v tmavé až černé barvě. S barvou stolku je pak sladěný i krb, který je rovněž součástí centrálního prostoru domu. Nábytek v bílé barvě převládá i v kuchyni, kde jsou standardem chromové vestavěné spotřebiče. Interiér je díky velkým francouzským oknům přes den dostatečně prosvětlený přirozeným osvětlením, večer pak důmyslně rozmístěným osvětlením umělým, které je zabudované i v podlaze.

Interiér domu před zařízením Autor: archiv

Interiérem celého domu, výjimkou je jen podlaha koupelny, prochází plovoucí podlaha ze světlého dřeva. V koupelně byla zvolena litá podlaha. Co se zařízení koupelny týká, tak i tento prostor je zařízený v kontrastních barvách – bílé a tmavě šedé.

O projektu:

Jednoduché tvary domu ozvláštňuje vysoký komín Autor: archiv Autoři stavby: Pavel Nasadil, Jan Horký / FAM Architekti, Marek NábělekZastavěná plocha: 202,74 m2 (bez vnějších atrií)Zastavěná plocha celkem: 237,09 m2 Obestavěný prostor: 770,4 m3Generální dodavatel: VS-Invest, a. s., OstravaOstatní dodavatelé: NBS Invest, a. s., Descom.cz, s. r. o., Síkora Interiér, Studio Nabito TřinecRok zahájení projektu: 07/2005Rok realizace stavby: 04/2007 – 09/2008Zahájení užívání stavby: 09/2008Náklady stavby na m3: 7140 Kč / m3

-td-Připraveno ve spolupráci se společností WienerbergerFoto: Tomáš Balej