Majitelé si přáli praktickou a dostatečně velkou kuchyňskou linku. Na základě zkušeností s kuchyní v předchozím bydlení měli již svou představu, jak by ta nová měla vypadat. I proto upřednostnili výrobu sestavy na míru u truhláře, s nímž také konzultovali a upřesňovali její konečný vzhled a uspořádání.

„Tuhle kuchyni dělal truhlář Václav Kotrba z Drahonic,“ říká investor a pokračuje: „vybrali jsme si ho, protože jsme na něj dostali dobré doporučení. Zkušenost odborníka jsme pak ocenili v mnoha ohledech, nejen pokud jde o uspořádání, ale i o různá technická řešení.“

Paní domu si přála rozšířitelnou pracovní plochu, v jedné části je tedy zabudovaná výsuvná pracovní deska, zásuvky jsou opatřeny pojezdy s tichým dorazem, nehrozí tedy žádné bouchání, ani skřípnutí ruky a podobně. „Spokojeni jsme s typem a zabudováním odsavače par – chtěli jsme nenápadný, takže je s vývodem, ale ten je obložený, aby nebyl na první pohled patrný. Je výkonný, dvoumotorový se dvěma vrtulemi, protože prostor je veliký. Digestoř i další spotřebiče jsme si nechali doporučit truhlářem, spolehli jsme se na jeho zkušenost.“

Kvalitní spotřebiče za dobrou cenu

Při výběru spotřebičů nebyla nejdůležitější značka, majitelé celkově dbali na dobrý poměr kvality a ceny. „Nepotřebovali jsme ty nejmodernější spotřebiče se spoustou funkcí, ale vybírali jsme je podle toho, jak je využíváme. Takže kvalitnější a dražší jsou ty, které používáme nejčastěji. Máme sklokeramickou desku s alespoň jednou indukční plotnou – v době, kdy jsme kuchyni pořizovali, byla čistě indukční sklokeramická deska velmi drahá, rozhodli jsme se proto pro přijatelný kompromis.“

Často používaná je také mikrovlnná trouba, majitelé tedy vybrali model s dalšími přídavnými funkcemi – rozmrazováním, horkým vzduchem, grilováním. Korpus kuchyně je zhotoven z lamina, dvířka jsou vyrobena z laminovaných MDF desek v dekoru třešeň – majitelé si nepřáli příliš světlý odstín. A protože je kuchyně součástí obytného prostoru, měl také tón kuchyňské linky ladit s odstínem dveří. Pokud jde o materiál dvířek, bylo ve hře i dřevo, ale protože jeho použití v kuchyni má svá úskalí, zvolili majitelé raději MDF desky.

Zajímavé vychytávky

Kuchyňská sestava začíná samostatně stojící lednicí v nerez úpravě, stejné, v jaké jsou všechny ostatní spotřebiče. Ve spodní skříňce vedle lednice je místo pro ukládání tříděného odpadu, pod pracovní deskou je zabudována zmíněná přídavná výsuvná pracovní plocha. Pak následuje rohová skřínka s dřezem.

„Rohová skříňka není vybavena karuselem ani výsuvným systémem polic, je využívána tak, jak to bývá, na věci používané jednorázově, ne příliš často,“ vysvětluje majitel.

Vpravo vedle dřezu je umístěna myčka nádobí, pak následuje skříňka s dvěma velkoobjemovými kontejnery s plnovýsuvy. V nich jsou uloženy hrnce a další potřebné vybavení, aby bylo po ruce při vaření – hned vedle je totiž varná deska a pečicí trouba. Spodní sestavu skříněk zakončují malé zásuvky na příbory, poklice a drobné kuchyňské náčiní. V horních skříňkách jsou uloženy hrnky a skleničky. Vedle lednice je v úrovni očí umístěna mikrovlnná trouba. Horní skříňky jsou zajímavě členěny, dvířka jsou svislá i vodorovná, ta jsou vybavena pneumatickým otevíráním. Jednolitou plochu rozbíjí také střídání prosklených a plných ploch, otevřená polička a kratší skříňka s digestoří.

„U horních skříněk by možná bylo lepší umístění o něco níže, manželka není příliš vysoká,“ vysvětluje majitel a pokračuje: „ale to už nešlo, protože by pak vadily při práci.“ Na podlaze je položeno linoleum se zateplenou spodní stranou, pod ním je ještě navíc tepelně-izolační podložka, což zvyšuje tepelnou pohodu při dlouhém pobytu v kuchyni.

Záviděníhodná spíž

Za pozornost stojí v kuchyni spíž, umístěná před lednicí. Ve skutečnosti jde o elegantně a prakticky využitý prostor pod schody. Původně to měla být spíše technická místnost s uzávěrem vody a podobně, to vše ale majitelé přesunuli do garáže a rozhodli se prostor využít praktičtěji – jako chladnou a dostatečně prostornou spíž, v níž je vše při ruce, včetně kompotů, vína a dalších potravin, které nejsou třeba denně. Kvůli kolaudaci bylo z hlediska požárních předpisů nutné zajistit odvětrání, a protože nebylo možné udělat nikde vývod, je místnost odvětrána mřížkou ve dveřích.

Text a foto: Dana D. Daňková