„Původní myšlenka bydlení v továrnách pochází z Ameriky poloviny minulého století. Tehdy však takovýto styl bydlení byl symbolem odlišnosti určité skupiny lidí od smýšlení většinové společnosti,“ píše kolegyně Dana Daňková v samostatném článku věnovaném loftovému bydlení.

Trošku jsme zapátrali po světě a našli pro vás jako inspiraci – byť možná trochu vzdálenou a nedostižnou – jeden právě dokončený a podle nás zajímavý loft v Los Angeles. Vítejte v kalifornském Holywoodu, přivřete oči a pojďte s námi objevovat možnosti loftového bydlení.

Chrisu Cushinghamovi je letos teprve 24 let a pracuje v Los Angeles jako interiérový architekt. „Rád cestuji a poznávám cizí země. A taky miluji DIY kulturu (do-it-yourself aneb udělej si sám),“ říká na úvod Chris.

Loft, který představujeme, navrhoval Chris sám pro sebe, což je vždy lepší v tom, že máte větší volnost, nejste svázaní tím, co chce klient… Ale na druhou stranu se taky může stát, že frustrace z nenaplněných představ o vlastním bydlení bude o to větší. To se ale v případě tohoto malého bytu s vysokými stropy nestalo. Chrisův přístup jasně ukazuje, že interiérový design nemusí být drahá záležitost a s použitím zmíněných kutilských metod DIY a notnou dávkou talentu lze vytvořit.

Pojďte si ho s námi prohlédnout krok po kroku. Christoph má nejspíš v příbuzenstvu instalatéra, nebo šel okolo vyřazeného vodovodního potrubí: jednoduchým napojováním pomocí kolínek je vytvořený jak policový systém u stěny, tak pracovní stůl se skleněnou deskou. Povšimněte si detailu dřevěných nosníků desky, jsou prostě provrtané a navlečené na trubky. Posunutí skla brání klasické protiskluzové podložky (desetikorunová záležitost v kterémkoliv hobbymarketu).

Konferenční stolek je stlučený z prkýnek bůhví od čeho a také police u vchodu byla kdysi něčím jiným. Třívrstvý papírový kompozit nejvíc ze všeho připomíná papundeklové dveře, svého času hromadně používané nejen v palácích. Christoph odhalil tenhle již recyklovaný materiál a udělal z něj výtvarný prvek, zajímavý svou strukturou.

Tapeta za kuchyňskou linkou byla také původně obal od nějaké mouky. Povšimněte si stylového retrorádia ze sedmdesátých let: na půdách a ve vetešnictvích je těchto kousků požehnaně. Asi nebudete mít extra kvalitní hi-fi, ale na druhou stranu, kdo by odolal nostalgii.

Chris v jedné místnosti spí, vaří, pracuje i sleduje televizi. Koncept jeho nevelkého bytu kombinuje věci nalezené do příjemné kompozice, tak trochu retro spojené s vetešnictvím. Nicméně výsledek je povedený a může posloužit jako inspirace. I když zrovna nevlastníte loft v Los Angeles.

Povšimněte si: schopnosti použít nepotřebné a levné věci v novém kontextu, práce s překvapivým detailem, střídmé barevnosti.

Další zajímavý loft o rozloze sedm set metrů čtverečních jsme představili v samostatném článku zde.

-var-Foto: Chris Cushingham