Pravidelný přísun vody zaručí, že se opeřenci budou na vaši zahradu vracet a vyčistí záhony od housenek, červů a jiného škodného hmyzu. Ptáci mohou pít ze sudů a jiných nádrží, pokud má ale nádrž kolmé stěny, může se stát, že v ní mladá ptáčata uvíznou. Ornitologové proto radí umístit do vody silnější větev nebo neohoblované prkénko, které poslouží jako plovák. Máte-li zahradní jezírko, dbejte na to, aby mělo pozvolné břehy a ptáci se z něj mohli napít bezpečně. K udržení stability jim pomohou také kameny vyčnívající nad hladinou nebo dřevěné prámy.

Ptákům ovšem můžeme nabídnout jejich vlastní pítko, vyrobené jen a jen pro ně. Nemusí to být žádný umělecký artefakt, za který zaplatíte tisíce, jako pítko poslouží i obyčejná miska, kterou připevníte na vyvýšené místo nebo zavěsíte ve věnci z proutí na větev stromu.

Dbejte jen na to, aby pítko nebylo příliš hluboké (10 až 15 cm je maximum) a nemělo ostré hrany, o které by se ptáci mohli poranit. Pítko určitě můžete nabarvit nebo ozdobit kamínky, aby v zahradě fungovalo zároveň jako zajímavá dekorace, volte ale tlumené tóny. Křiklavé barvy by ptáky odrazovaly.

Dobře také zvažte umístění pítka. V blízkosti houští by na ptáky mohla zaútočit kuna nebo toulavá kočka. Ptáci se určitě cítí lépe na vyvýšených místech, myslete ale také na to, že k pítku musíte mít dobrý přístup i vy, abyste mohli vodu často vyměňovat a doplňovat.