Abychom si na recepci či jiné slavnostní společenské události mohli podle libosti vybrat ovoce a cítit se přitom jistě, bez nebezpečí faux pas, podívejme se podrobněji, jak konzumovat jednotlivé druhy: Ananas můžeme najít v míse jako kompot - jíme ho z misky čajovou lžičkou. Na patrové míse můžeme ale najít také čerstvé řezy ananasu – přeložíme si je na dezertní talířek, případně přicukrujeme a jíme dezertním příborem. Banány se mohou podávat několika způsoby – nejčastěji si opět vybereme z ovocné mísy; banán tu najdeme ve slupce, se seříznutým jedním koncem. Přeložíme na talířek, rukou sloupneme polovinu slupky a krájíme kolečka – jednotlivá sousta. Pokud je nám celý banán předložen na dezertním talířku s příborem na ovoce, seřízneme konec banánu a dále už postupujeme obdobně. Pokud máme chuť na krásné třešně, naložíme si je na skleněný talířek (nebo je na něm přímo dostaneme). Třešně pak jíme rukou, ve druhé ruce držíme lžičku, na kterou pliveme pecky; odkládáme je na talířek nebo na přiloženou mističku. Jádrové a větší peckové ovoce jíme jednotným způsobem. Ke stolu nám je přinesou na dezertním talířku s příborem na ovoce. Na recepci si je na talířek přesuneme, příbor si také nezapomeneme vzít, protože jej budeme potřebovat k rozkrájení plodu. Rozkrojené jablko, hrušku, broskev či meruňku pak jíme obvykle rukou; sousta také můžeme napichovat na vidličku. Hroznové víno je velmi dekorativní a oblíbené - často se proto servíruje a z ovocných mis také nejrychleji mizí. Vybraný hrozen opět přesuneme na dezertní talířek a jednotlivé kuličky pak rukou odtrháváme a jíme. Nemělo by nás zaskočit, pokud nám naservírují hrozny na talířku společně s nůžkami na hrozny. Meloun můžeme na recepci či jiné slavnostní příležitosti najít nakrájený na dílky bez slupky. Pokud tam slupka je, odřízneme ji nožem a plátek melounu pak jíme pravou rukou. Voňavá mandarinka je nám předložena na dezertním talířku s nožem na ovoce a kávovou lžičkou. Na recepci si mandarinku na talířek přesuneme a příslušné náčiní najdeme na stole: nožem sloupneme kůru, a na lžičku vyplivujeme pecky, pokud se v mandarince nějaká najde. Mandarinku pak jíme rukou po jednotlivých dílkách. Pomeranč rovněž oloupeme nožíkem; jíst pak můžeme dílky rukou, nebo příborem. Na jahodách, malinách a borůvkách si pochutnáme lžičkou z misky nebo talířku, ke kterému často dostaneme také moučkový cukr na přislazení a konvičku smetany na přelití. -ag-