Kanadská architektura není v našich podmínkách známá. Jsme proto rádi, že vám můžeme v dnešní návštěvě představit unikátní víkendový dům, který před několika týdny pro soukromého klienta dokončila kanadská kancelář AGATHOM Adama a Katji Thomových. Exkluzivní reportáž z ostrova uprostřed kanadského jezera představuje nejčerstvější realizaci tohoto studia a ve své jednoduchosti ukazuje, jak se v Kanadě dnes pracuje s tradičními řemeslnými postupy a jak lze skloubit architekturu v nenásilném sepětí s krajinou.

Doslova uprostřed přírody

„Je to asi deset kilometrů od nejbližšího přístavu. Naši klienti získali vlastní, bezmála tříakrový ostrov na jezeře, jehož historie sahá někam daleko do pravěku. Unikátní místo, kde jsme dostali za úkol vytvořit malý, nenápadný víkendový dům,“ říká Katja Thomová.

Hlavním úkolem bylo vybalancovat komfort, který majitelé chtěli mít, se základními potřebami, které jsou v této divoké krajině nutné k přežití. „Dům doslova uprostřed přírody, obklopený chladným jezerem, musí poskytovat majitelům klid a pohodlí. Zároveň ale nechtěli nic okázalého. Řekli bychom, že to je výsostně kanadský dům,“ doplňuje architektku její manžel a partner v kanceláři AGATHOM.

Takže co zde najdeme? Ložnice, obývák propojený s kuchyní a čtenářským koutkem a malý prostor, který slouží k malování (což je koníček majitele domu). Doplněno o knihovnu, hernu pro malé děti a příležitostnou ložnici pro návštěvy. Co víc vlastně potřebujete uprostřed přírody, která je nekonečným divadlem?

Hlavní slovo má dřevo

Dřevo architekti použili jak v exteriéru, tak v interiéru stavby a vlastně odkazuje k tradičním rybářským chatám, které tady vždy stávaly. Dál byl použit místní kámen a samozřejmě architekti využili všechny možnosti, jak nezatěžovat okolní přírodu a uplatnit místní energetické zdroje. Solární energie pohání čerpadlo, které bere vodu z jezera, svítí se plynovými lampami a samokompostovací toaleta je umístěna mimo dům.

Pro tento víkendový dům platí jednoduché pravidlo o udržitelném stavění: nezatěžuje okolí a svým majitelům poskytuje dostatek klidu pro odpočinek. Jak se jim tady bude bydlet? Zeptáme se jich za rok, za dva… teď je ještě příliš brzy na to hodnotit.

O studiu AGATHOM

AGATHOM Co. je architektonická kancelář z Toronta, kterou vedou Adam a Katja Thomovi. Po dokončení školy SCI-Arc v Los Angeles Adam a Katja založili studio AGATHOM Co. Zajímá je řemeslná tradice, zpracování tradičních materiálů, sepětí mezi uměním a architekturou. „Chceme vytvářet smysluplná, oduševnělá místa, kde se budou lidé dobře cítit,“ říkají kanadští architekti.

O projektu Molly’s CabinLokalita: Georgian Bay, Ontario, KanadaPlocha: 93 m2 Dokončení: jaro 2009Architekt: AGATHOM Co. / Adam Thom a Katja Aga Sachse Thom

-var-Foto: Michael Awad a Paul Orenstein www.agathom.com