Málokterá špička vánočního stromečku zůstane na Vánoce odkrytá. Většinou se na ni umístí andílek nebo hvězda. Obě ozdoby jsou spojeny s příběhem narození Ježíše Krista. Každá však symbolizuje trochu něco jiného.

Vánoční andělé jako ochránci a průvodci

Vánoční andělé jsou symbolem naděje, pokoje a dobra. Bývají považováni za strážce a ochránce, kteří lidem přináší radost. Obecně je symbol anděla neodmyslitelně a dlouhodobě spjat s křesťanstvím. Andělé jsou někdy vnímáni jako prostředníci mezi člověkem a Bohem, odkud pramení i jejich úkol: vést člověka po správné cestě, přitom jim pomáhat, radit a chránit je před scestím.

O jejich popularitě v období Vánoc svědčí i to, že je můžete sehnat hned v několika podobách: slámové, porcelánové, dřevěné či skleněné. Pokud ale už nestíháte vánočního anděla nikde sehnat, nezoufejte. Můžete si jednoho takového sami vyrobit.

Vánoční hvězda prozáří temné dny

Podobně jako vánoční anděl, je i vánoční hvězda oblíbenou ozdobou vánočního času. Symbolizuje věčnost a vyzařování světla, které má zajistit lepší a světlejší zítřky. Podle některých přináší hvězda celým rodinám štěstí a požehnání.

Hvězdy jsou k dostání ve všech možných barvách, velikostech i materiálech. Najdete jak skleněné, tak slámové, plastové či dokonce kovové. Fantazii a kreativitě se však meze nekladou, a tak si můžete hvězdu vlastnoručně vyrobit – lze ji uháčkovat, ušít, vystřihnout z papíru nebo vyřezat ze dřeva.

Samotná hvězda se v českých domácnostech objevuje v mnoha podobách, a nejen jako dekorace vánočního stromečku. A to proto, že betlémská hvězda podle bible oznamovala příchod Ježíše na tento svět. Tento symbol se tak také objevuje při výrobě lineckého či cukroví z čokolády nebo marcipánu.

Hvězda je ve vánočním období opravdu všude. Váš interiér můžete vyladit s rostlinou s výraznými červenými květy, které se říká vánoční hvězda. A to není vůbec na škodu, čím více hvězd, tím více štěstí.

Zdroje: ireceptar.cz, vanoce.chytrazena.cz, magazinzahrada.cz