Asi nezačneme na loukách potkávat klokany a pásovce, ale ve velkém se k nám rozšiřují třeba druhy brouků, které bychom ještě nedávno považovali za jednoznačně teplomilné středomořské nebo dokonce exotické druhy.

Malárie? Nilská horečka?

Podle odborníků se k nám například vrací komár anopheles, který je nositelem malárie. Nebo komár tygrovaný, jenž přenáší zase nilskou horečku. Entomologové také například u Ostravy zkoumali docela velké množství teplomilné kobylky kuželohlavé. Ty se podle vědců za pouhých patnáct let staly ze vzácného hmyzu hmyzem obvyklým, i když jejich původní krajina je úplně jinde.

Zavlečeni

Mezi zvířata, která se u nás nikdy nevyskytovala, ale teď se jim zde velmi daří, patří například zavlečené druhy, které se k nám dostaly s dodávkami rostlin z Asie apod. Například zavíječ zimostrázový zcela zdecimuje i velké množství buxusů během pár dní. Je pravou pohromou pro zámecké parky a boj s ním je náročný.

Nedávno se také u nás objevily nepravdivé zprávy, že k nám byla zavlečena ohromná sršeň mandarínská. Není to pravda. Ovšem v exotických bonsajích se do Evropy dostala sršeň čínská, která dokáže zcela vyplenit včelstva.

Co je skolí?

Samozřejmě nejlepší obranou proti zavlečeným druhům je sama příroda. Například chladné léto, jaké máme nyní, může výrazně omezit rozmnožování nepůvodních druhů a hlavně tuhá a dlouhá zima znamená pro tyto teplomilné návštěvníky pohromu. A to ať jsou škodliví, či ne.

Zdroj: aktualne.cz, novinky.cz, nature.cz