Péče o kuchyňské povrchy není nic náročného. Za poměrně málo námahy se dočkáte odměny v podobě čisté, prozářené a voňavé kuchyně. Nejen že na tom není nic složitého, ale při pravidelném opakování to ani nezabere příliš času.

Jak provést generální úklid celé kuchyně, se dozvíte ve videu:

Zdroj: Youtube

Zbavte povrchy větších nečistot

Před samotným leštěním musíte linku zbavit přebytečných nečistot, jako jsou zbytky jídla nebo drobné předměty, které se na linku během dne zatoulaly. Dalším krokem je odstranění zaschlých skvrn, k tomu vám zpravidla postačí houbička s horkou vodou nebo s přípravkem na mytí nádobí.

Náročnější je odstranění mastných skvrn, které se v kuchyni zákonitě čas od času objeví. Zakročit proti nim můžete směsí teplé vody a jedlé sody v poměru 2 : 1, olejovým mýdlem nebo mýdlovým roztokem, který vytvoříte nastrouháním klasického tuhého mýdla, které smícháte s hrníčkem vody.

Není linka jako linka

Poté, co zbavíte linku větších nečistot a mastných skvrn, můžete se vrhnout na samotné leštění. Zde je však rozdílný postup v závislosti na typu povrchu linky.

Na laminátové kuchyňské linky jsou nejvhodnější šetrné čisticí prostředky bez oděrových částí. Vyhněte se prostředkům s obsahem silných kyselin. Na dřevěnou linku určitě nepoužívejte univerzální čisticí prostředky s abrazivem, naopak zkuste octový roztok. Ten si jednoduše vytvoříte z bílého octa a z vody, které smíchejte v poměru 1 : 1.

Pokud doma máte linku skleněnou, použijte jar s teplou vodou. Prostředky nanášejte utěrkou z mikrovlákna, která jednak zachytí špínu a bakterie, zároveň nepoškrábe povrch.

Sporák je kuchyňský evergreen

Jen málokterý spotřebič se v domácnosti využívá tak často jako sporák. Čistit by se měl po každém vaření. Proč? Protože není nic nepříjemnějšího než umývání týden zatuhlých zbytků jídla. Zpravidla vám postačí mokrá houbička na nádobí a jedlá soda, popřípadě mycí prostředek na nádobí.

Zdroje: uklizenydomov.cz, feminela.cz, atan.cz