Palety už dávno nejsou jen prostředkem ke stěhování materiálu v obchodech či skladech. Je možné z nich vyrábět velmi originální nábytek či doplňky, a to nejen do interiéru, ale i na zahrady, terasy a další exteriérová místa. Již dávno neplatí, že palety musíme kupovat ve velkém množství. Naopak je lze sehnat jednotlivě, a dokonce je možné zakoupit jak zcela nové kusy, tak již použité.

Než si palety začneme shánět, je dobré vědět, co z nich chceme vyrobit, a to z důvodu zátěže, kterou pak vyrobená věc ponese, a samozřejmě i podle místa, kam chceme výrobek umístit. Jiné palety budeme volit na výrobu konferenčního stolku či polic do obývacího pokoje nebo například na výrobu postele, jiné kusy budeme potřebovat na zahradní nábytek, který je vystavován různému počasí.

Kde palety sehnat?

Existuje mnoho způsobů, jak získat přesně takové palety, které potřebujeme. Můžeme kontaktovat své známé, z nichž někteří mohou mít buď sami, nebo někdo jiný z jejich okruhu. Je to nejlevnější cesta, na druhou stranu se může stát, že nám některé palety nebudou ladit dohromady, a to buď materiálem, kvalitou, anebo velikostí. Pokud potřebujeme více palet o stejných rozměrech a ze stejného materiálu, na internetu najdeme spoustu nabídek, a to buď na zcela nové, nepoškozené, ale na druhou stranu trochu dražší kusy, nebo naopak na ty levnější, již použité. Stačí ve vyhledávači zadávat například „europalety koupit“ nebo „nábytek z palet“ nebo „palety ke koupi“ apod., odkazů zde najdeme opravdu mnoho.

Další možností je zakoupit palety přímo u výrobců nebo například jako „odpadový“ materiál od některých firem. Takové palety, jež jsou již použité, a tudíž mohou mít některá malá poškození či poškrábání, lze využít na zahradní nábytek, dětské pískoviště, nebo jako velmi originální venkovní či balkonovou stěnu na květiny.

Jak se řídit kvalitou palet?

Při koupi palet se setkáme s následujícími zkratkami, které označují jakost, a to sestupně - europalety AV, A, AB, B a C, přičemž značka AV označuje zcela nové či minimálně použité zboží, zatímco značka C znamená palety velmi používané, otlačené či jinak poškozené používáním, případně palety s konstrukčními vadami. Ani takové palety nemusí sloužit špatně, jen mohou mít nižší nosnost a odolnost.

Co se týče rozměrů, na výběr máme poměrně dost možností. Tím nejtypičtějším a nejčastěji dostupným rozměrem je 120 x 80 cm, lze však koupit i menší, které se hodí například pro stolky a police. Vzhledem k tomu, že palety jsou určené zejména jako podklad pro různý materiál, nikoli k výrobě nábytku, může se stát, že některé kusy nebudou přesně tvarované nebo budou mít prkna trochu odlišných délek, a bude tedy třeba si je upravit.

Když se nám do výroby nechce…

Pokud se necítíme na to, abychom si nábytek vyráběli sami, nejsme dost kreativní, šikovní nebo prostě nemáme čas, a přesto bychom pár kousků doma chtěli mít, není třeba zoufat. Nábytek z palet se dá koupit už hotový! Některé menší firmy či ateliéry vyrábějí dokonce nábytek na zakázku, takže se s nimi můžeme domluvit a požadavky jim přesně zadat.