Tím se otevírá neobyčejně široké pole změn vzhledu interiérů, a to doslova v každé místnosti. Digitální plošný potisk se uplatňuje u kuchyňských skříněk, nábytku v obýváku, pracovně, koupelně. Třeba doposud jasně bílá koupelna nebo kuchyně se dá rychle oživit třeba jen jediným potiskem. Dalším místem, kde tato moderní technologie najde vděčné uplatnění, je dětský pokoj – od batolat po teenagery. Malé děti jsou nadšené barevnými pohádkovými motivy, větší dívky třeba pastelovými, stylizovanými portréty modelek a módních doplňků.

Na co všechno se dá tisknout

Digitální plošný tisk se provádí na (nejen) kuchyňská dvířka z lamina, na plasty, na dýhované desky i plochy skleněné. Předlohou tisku pak je jakákoliv fotografie nebo obrázek v digitální podobě. Další možností, která ještě více rozšiřuje možnosti využití tohoto novodobého dekorování nábytku, jsou barevné ilustrace nebo dekorační vzory, které se vytvoří v počítačovém grafickém programu.

Jak „digitální“ nábytek vzniká

Vzhled dvířek skříněk, předních ploch prádelníků nebo skříní se rodí nejprve v grafickém studiu. Zákazník si může přinést motiv nebo fotografii, které by chtěl na nábytku mít. Pokud nemá představu, vybere si z galerie motivů daného studia. Grafik musí samozřejmě vědět, na jaký nábytek se bude motiv aplikovat, vyžádá si proto od klienta nákres nábytkové sestavy i zamýšleného umístění motivu. Po konzultaci pak zpracuje grafický návrh.

Barvy potisků lze dokonale zkombinovat s jakoukoliv barvou celobarevných dvířek. Třeba vedle modrých dvířek přijde na vedlejší dvířka bílá tmavomodrý motiv provedený digitálním tiskem. Efektní jsou kombinace velkých klidných ploch v sytých barvách s plochami potištěnými. To se pak místnost doslova vyloupne v novém světle: je výrazná a elegantní a originální.

Pozor na kýč, vybírejme opatrně

Nabídka je tak téměř nekonečná. Teoreticky si lze třeba potisknout skříňky a skříně fotografií domácího mazlíčka nebo svým portrétem. A protože to i všechno jiné je možné, nebezpečí, které se rýsuje, je kýč, který by mohl vzniknout.

A ještě poznámka na konec. Jestliže se vám některá hotová místnost na fotografii zalíbí, vězte, že takto to vypadá v pokoji uklizeném. S jednoduchým dekorem to nehrozí, ale vybereme-li potisk několikabarevný, příliš výrazný, komplikovaný, udělá nám v místnosti tak trochu optický nepořádek.

Digitální potisk vytváří v interiéru dynamiku, je tady více barev a více vzorů. Takže budeme muset v doplňcích, dekoracích, textilu směřovat k minimalismu, aby celek dobře vyzněl. Nový nábytek může třeba na děti působit motivačně – aby obrázky vynikly, musí si důkladně pokojík uklízet...

Doporučené čištění

Povrch s digitálním tiskem se má čistit nejdříve za měsíc po výrobě. Přetřít jej můžeme nejlépe jemným hadříkem s teplou vodou. Nepoužíváme abrazivní čisticí prostředky a také detergenty na bázi octa a s koncentrovaným alkoholem.

Foto: Trachea