Mnohým materiálům vlhké koupelnové prostředí nesvědčí. Jenže i do této místnosti nábytek patří, proto musejí jeho výrobci v rámci dostupných technologií najít řešení, které zaručuje maximální odolnost vůči vodě. Koupelnový nábytek najdeme do malých i velkých místností, na své si přijdou vyznavači moderního, retro nebo tradičního stylu a o barvy či kombinace materiálů také není nouze. V prvotní fázi vybírání bychom měli určit, kolik hodláme – či můžeme investovat, ujasnit si styl, samozřejmě rozměry a pak vyrazit do obchodů. Různé možnosti Nejen renomé výrobce, ale i způsob výroby se velkou měrou promítá do konečné ceny produktu, určující jsou i použité materiály. Běžně je korpus skříňky vyroben z laminované dřevotřísky, dvířka jsou u levnějších modelů z laminované desky, jejíž kvalita odpovídá nízké ceně, dražší typy mají dvířka z MDF desek. Ty jsou z pohledové strany opatřeny vrstvou laminátu, která je buď lakovaná, nebo potažená speciální fólií (tzv. postforming), mohou být pokryty i dřevěnou dýhou. Pro náročné jsou nabízena dvířka z masivu dřeva. Kromě už standardních dřevin se oblibě těší exotické dřeviny, a to zejména ty, kterým vlhké koupelnové prostředí nevadí (např. teak).

Nejzranitelnějším místem koupelnového nábytku jsou hrany. Jejich kvalitní zakončení zajistí takzvaná ABS hrana (plastový proužek nalepený voděodolným lepidlem). Existují i laminované hrany, které se nažehlují a patří k levnějšímu typu nábytku. Vysokou odolnost pak vykazují kovové hrany z hliníku či nerezu.

Při výběru bychom měli soustředit pozornost také na úchyty a panty, které zvyšují komfort při užívání. Standardně jsou vyráběné z kovu, kterému časté mechanické užívání nijak nevadí.

Kvalitu určuje: 1. Použité materiály 2. Způsob zpracování 3. Zakončení hran 4. Renomé výrobce, popřípadě jméno návrháře

Snadná volba Koupelnový nábytek vybíráme s ohledem na prostorové možnosti a celkové ladění místnosti. Nejsme-li si jisti, co se k čemu hodí, pak můžeme využít některou ze sektorových sestav. Oblíbené jsou zejména pro svou variabilitu, kolekce obsahuje různě velké skříňky, které na sebe navazují, takže je uživatel může sestavit podle potřeb. Nabízeny jsou také solitérní skříňky, zpravidla s nápaditým designem, pro které nacházíme odpovídající viditelné místo. Při výběru se také zaměříme na zakončení jednotlivých částí. Varianty na soklu předcházejí usazování nečistot, zabraňují však pohodlnému stání (zejména u skříněk s umyvadlem). Vhodnější jsou proto závěsné modely nebo nábytkové sestavy s nožkami. V materiálovém i barevném souladuMezi oblíbené materiály patří také tvrzený plast nebo umělý kámen, které dovolují vyrábět téměř jakýkoliv tvar. Pozadu nezůstávají ani sklo či kov. Jejich údržba je o něco náročnější, výsledný efekt však vytváří stylově čistý prostor.

A jak najít ideální barevné ladění? Obecně platí, že malým prostorám sluší světlé tóny, které navozují pocit čistoty a opticky zvětšují prostor. Nechcete-li až sterilní dojem, pak můžete světlý tón zvýraznit některou ze sytých barev (zelená, červená, oranžová ad.). Než však takovou kombinaci zvolíte, popřemýšlejte, zda to není jen chvilkové vzplanutí a časem nedáte přednost klidnějšímu barevnému pojetí. V posledních letech velmi oblíbené tmavší zbarvení (wengé) působí decentně, hodí se však do větších prostor, kde nevytváří stísněný a temný dojem.

Malá koupelna: 1. Malým prostorám sluší bílá nebo světlé tóny. Nebojte se světlých dřevin (bělený dub, javor), popřípadě průsvitných plastů. 2. Pořiďte si umyvadlo s úložnou skříňkou. 3. Na volnou stěnu instalujte skříňku od země až ke stropu. Velká koupelna 1. Vyberte si nábytek z ucelené kolekce. 2. Nebojte se pestrého nebo tmavšího provedení. 3. Navrhněte dostatek úložných prostor.

-td-Foto: Le Bon, Laufen, Duravit