Podzimní studené a vlhké počasí s sebou přináší chřipky, nachlazení a jiné respirační choroby, které napadají nejen lidi, ale také naše zvířecí kamarády, zvláště psy. Ani u nich se nevyplatí příznaky onemocnění přecházet, komplikace by na sebe nemusely nechat dlouho čekat.

Zákeřnou psí chřipku nepodceňujte

Může se stát, že váš pejsek na procházce zmokne, nastydne z průvanu či studené vody, do které se nadšeně vřítil, ale počasí už takovému vykoupání zrovna nepřálo. Také se při kamarádění v parku může nakazit od jiného psa. Výsledkem ve všech těchto případech může být psí chřipka. „Psí chřipka neboli parainfluenza, lidově také kotcový nebo psincový kašel, je vlastně infekční zánět hrtanu, průdušnice a průdušek. Má obdobné příznaky jako chřipka u nás lidí, také obvykle trápí ve stejném období a lehce se přenáší kapénkovou infekcí. Psi vykazují kašel, dávení, mohou mít zvýšenou teplotu, trpět nechutenstvím a jsou malátní. Může se přidat i výtok z očí, nosu a zvracení,“ vysvětluje MVDr. Daniela Králová z Veteriny 3v1.

Toto onemocnění postihuje hlavně starší či chronicky nemocné psy, kteří mají slabší imunitu, nebo naopak štěňata a psy hodně mladé, kteří ještě nemají imunitní systém dostatečně silný. A právě u těchto oslabených jedinců se neléčená chřipka může rozvinout až v zápal plic, který je již velmi nebezpečný a bez léčby zvíře ohrožuje na životě. Při příznacích zápalu plic je nezbytné hned navštívit veterináře, který nasadí vhodnou léčbu. Zápal plic se u psů projevuje únavou, dušností a kašlem, horečkou a chřestivými zvuky při dýchání. Dochází u něj k nedostatku kyslíku v organismu, což vyvolává nejen únavu zvířete, ale také modré zabarvení jeho sliznic.

Jak se s nákazou nejlépe vypořádat

Psí chřipka je velmi nakažlivá, ale lidé nemusí mít obavy, přenáší se jen mezi psy. Abyste zabránili přenosu nákazy na ostatní zvířata, mějte nastydlého psa na vodítku a vyhýbejte se kontaktu s ostatními pejskaři, ať se vaše procházka nepromění v rozsévání nemoci do celého okolí.

Samotnému zvířeti ulevíte nejlépe tím, že procházky v tu dobu zkrátíte na nutné minimum (případně psa i oblečte, pokud obleček snáší a v zimě nosí), protože unavenému psovi, kterého trápí suchý kašel, nechutenství či ospalost, stejně není do skoku a dlouhá procházka by mu přinesla víc utrpení než radosti. Naopak ocení dostatek tekutin, klid a teplo, do pelíšku mu pro usnadnění dýchání a zklidnění můžete nakapat pár kapek heřmánkové tinktury. Stejně jako u lidí udělá dobrou službu vitamin C, který je čtyřnohému kamarádovi možné podat ve formě speciálních sirupů. V případě, že by se příznaky nelepšily, nebo naopak zhoršovaly, je namístě vyhledat veterináře, který nasadí podle potřeby léky na kašel či teplotu.

Dobrá imunita a prevence jsou základ

Stejně jako lidé se mohou proti chřipce dát očkovat i psi, což zabrání hlavně rozvinutí nebezpečného zápalu plic. Toto očkování se provádí většinou v 8. týdnu věku psa. A neméně důležité je posilovat imunitu, a jak jinak než kvalitní stravou. „Imunitu pejsek získá také ze správné a kvalitní výživy, která neobsahuje žádnou chemii, lepek a různá dochucovadla, ale naopak je plná kvalitních surovin. Dobrou volbou je dávat zvířeti průběžně i probiotika, která podporují trávení, zajišťují zdravý střevní mikrobiom, a tím i celkovou imunitu psa, nebo můžete podávat doplňky stravy, jako je třeba lněný olej pro psy,“ radí Jiří Švihálek, psí výživový poradce společnosti Yoggies.cz, který zároveň varuje před překrmováním psa, neboť kila navíc u našich mazlíčků zhoršují jejich obranyschopnost.

Zdroje: tisková zpráva s využitím informací Yoggies.cz a Veterina 3v1, zoofix.cz/blog, cz.bellfor.info