Odklízení sněhu by se nemělo odkládat. Čerstvá nadílka se uklízí mnohem lépe než ta uleželá, která navíc v průběhu dne roztává a v noci zase zamrzá, takže se ve finále nepotýkáte se sněhem, ale s ledovým kluzištěm.

Jestliže nebydlíte na horách a potřebujete udržovat jen několik metrů chodníku, zahradní cestu nebo přístup ke garáži, nebudete potřebovat žádnou předraženou techniku. Postačí vám klasika v podobě lopaty a hrabla, dbejte jen na to, aby nářadí nebylo moc těžké do ruky. Možná jste se po loňském záběru zapřísahali, že příště si raději pořídíte frézu - než tak učiníte, zamyslete se, jestli nepoužíváte starou a zbytečně těžkou lopatu po dědovi. Náčiní vyráběné dneska je většinou lehké a ergonomické a nevyjde nijak draho. Šikovná hrabla pořídíte i na kolečkách.

Hrablem se dobře odklízí sníh z rovných a zpevněných povrchů, jako jsou chodníky či asfaltové a betonové plochy. Nemůžete od něj čekat, že krásně uhrabe i štěrkovou nebo zatravněnou cestu. V takových místech vám výborně poslouží fukar na listí - pokud ho máte, k zimnímu spánku ho ještě neukládejte. Hodí se na odfoukávání veškerého čerstvě napadaného sněhu. Pravda, sníh nesmí být udusaný a ztěžklý, v tom případě je fukar na nic. Foukat musíte pravidelně.

Co se týče posypů zledovatělých ploch, sůl se z ekologických důvodů nedoporučuje, škodí především okolním stromům a tlapkám procházejících pejsků. Dá se použít tradiční štěrk a písek, i když se tyto posypy posléze špatně odklízejí a mohou zanést kanalizaci. Kromě toho musíte s každou novou vrstvou sněhu opět sypat. K posypu komunikací můžete použít i materiály speciálně k tomuto účelu vyrobené, jako třeba Ekogrit. Jde o ekologicky šetrný výrobek, vyrobený na bázi drceného vypalovaného jílu. Neobsahuje žádné chemikálie, během tání vzlíná na povrch a při následném mrazu se drží na umrzlé vrstvě. Desetilitrové balení Ekogritu stojí okolo 115 Kč.

Pokud používáte sněhovou frézu, nezapomeňte ji před novou sezonou dobře zkontrolovat. Bude potřeba vyměnit olej, promazat čepy, dotáhnout výfuk a zkontrolovat tlak v pneumatikách. Pozornost věnujte i klínovým řemenům a oblasti bunkru a šneku. Starý olej a benzin mohou vážně poškodit motor, včasný servis frézy proto nepodceňujte.