Na Národní třídě začala po tříletém prodlení znovu růst diskutovaná stavba nového komplexu COPA Centrum Národní, který přímo naváže na obchodní centrum My. Pražané zahájení projektu zaznamenali nejen díky rozkopané Spálené ulici, ale také kvůli uzavření stanice metra B Národní třída, kterou bude metro bez zastavení projíždět nejméně dva roky.

Projekt provázejí potíže od samého počátku

Celý projekt, který by mělo tvořit šest samostatných a vzájemně propojených budov, započal už v červenci roku 2009, kdy byl zahájen architektonický výzkum. Samotná stavba byla zahájena o několik měsíců později, v prosinci 2009.

Původně měl být moderní komplex budov COPA Centrum Národní, v němž se bude nacházet nová nákupní zóna, kancelářské prostory i luxusní byty, dokončen už v roce 2010. Samozřejmě, že proti stavbě se ohradilo mnoho lidí i organizací. Hlavně protestovali proti zastavění posledního volného parku v širokém okolí.

Pak před zahájením samotných stavebních prací bylo třeba nechat prostory prověřit archeology, kteří v blízkosti Spálené ulice objevili gotické sklepy. Samotný archeologický výzkum byl však na delší dobu pozastaven kvůli neproplacení prací investorem. Jednalo se přitom o několik milionů korun.

Pod stavbou našli archeologové gotické sklepy

Významný archeologický nález gotických sklepů, z nichž se část stala rozhodnutím ministerstva kultury chráněnou památkou, však nebyl jedinou komplikací. Proti výstavbě multifunkčního komplexu protestovali obchodníci, kteří dosud provozovali v místě plánované stavby své obchody. Problémem byly i spory o samostatný pozemek a protesty cestujících, kteří byli nespokojeni s dvouletým uzavřením stanice metra. Poněkud kontroverzní je také otázka samotné výšky jednotlivých budov. Ty budou totiž stávající budovu My přesahovat ještě minimálně o dvě patra, a zařadí se tak k nejvyšším budovám v okolí.

Výstavba po třech letech znovu pokračuje

Přes veškeré komplikace, které budování komplexu provázejí, došlo před několika dny k opětovnému zahájení stavby. Během následujících dvou let by zde mělo kromě šesti budov s kancelářemi, byty a obchody vyrůst také podzemní parkoviště či nově architektonicky řešené náměstí s odpočinkovou zónou, fontánou a zahradními restauracemi doplněné o plastiky Davida Černého. Mezi budovami vznikne také nová pasáž spojující Spálenou a Charvátovu ulici. V rámci úprav přistoupil také Dopravní podnik k rekonstrukci stanice metra Národní třída. Konečná cena výstavby COPA Centra Národní se odhaduje na 4 miliardy korun.

O další kontroverzní stavbě si můžete přečíst v článku [Mazánkova vila. Architektura a její kontext](http://www.dumazahrada.cz/blog/kauza/2012/4/6/clanky/janouskova-vila-nazory/ "Mazánkova vila. Architektura a její kontext")

Názor ing. arch. Jana Rampicha

Tak nějak dnes vypadají dobré realizace komerčně-administrativně-bytových komplexů v centrech velkých měst, mně navržená sestava budov COPA Centra z pohledu návštěvníka Prahy nijak nevadí. Místo bude zastavěno sofistikovaně, rozdělení na několik hmot respektuje strukturu i morfologii této části metropole, výrazově střídmá architektura s aluzemi na tvarosloví klasických domovních průčelí (římsy) je působivá a líbí se mi i to, že fasáda nejnižšího bytového domu je odlišná, tradičnější. Stavba do proluky ve Spálené vnese snad i jistou poetiku uliček a průchodů, spojení a průhledů, mystérium Stínadel 21. století. Jiná otázka ovšem je, byl-li bych tu šťastný jako uživatel těchto budov, kdybych tu měl bydlet či pracovat: tu rovnou odpovídám, že na to mi mé osobní ustrojení říká ne.