Sladké a šťavnaté plody milují nejen děti, ale i dospělí. Abyste se dočkali co nejbohatší úrody, je potřeba pro jahodníky připravit dobře půdu a věnovat jim pravidelnou péči v podstatě téměř celý rok. Právě jaro (duben a květen) je ideálním obdobím pro výsadbu, protože díky teplu, sluníčku a pravidelné zálivce se rostlinky mohou dobře zakořenit a zesílit. Na podzim je pak můžete rozsadit, až z mateřské rostliny vyrostou nové odnože, nebo můžete zasadit nové sazenice.
Autor: Shutterstock.com
Jahodníky potřebují dobře propustnou lehčí půdu. Nejprve půdu dobře prokypříme a je vhodné do ní přisypat rašelinu či kompost, aby měly rostliny z čeho čerpat živiny. V zahradnictvích můžete zakoupit i speciální substrát pro jahody s hnojivem na šest týdnů. Můžete jej namíchat na záhony se stávající zeminou, nebo jej můžete využít, pokud pěstujete jahody na balkoně či terase v květináčích. Před samotnou výsadbou přisypeme do půdy pomalu rozpustné hnojivo.
Autor: Shutterstock.com
Pokud pěstujeme jahody na záhonech, je doslova k nezaplacení používat pod sazeničky černou netkanou fólii, která jednak zamezí neustálému odplevelování a jednak později chrání plody před tím, aby ležely na mokré půdě, kde uhnívají a plesniví. Stejného výsledku docílíte také, pokud pod keříčky jahod pokladete slámu.
Jahody je třeba pravidelně přihnojovat, a to ideálně koňským nebo kravským hnojem, kterého vždy přibližně polévkovou lžíci zapravíme do půdy k rostlince. Pokud používáme chemická tekutá hnojiva, pozor na to, abyste jimi nepolili mladé listy, protože hnojivo by je spálilo. Stejně potřeba je rostliny pravidelně zalévat, a to zejména v období po nasazení na květ a plod. Pozor však na přelití, aby plody zbytečně neuhnily.
Autor: Shutterstock.com
Okopávat jahodníky je vhodné, ale opatrně, aby se neporušil nový, po zimě rašící kořenový systém. Jakmile jsou na keříčcích již květy, doporučuje se vytahovat plevel ručně a s okopáváním přestat, aby se květy a zárodky plodů neponičily.