S pomocí decoupage je možné zdobit rámy obrázků či celé obrázky, zkrášlit předměty ze dřeva, keramiky, skla i kovu a podobně, desky sešitů, kufříky na výtvarné potřeby, ale třeba i nábytek.

Technika decoupage není složitá, jak se může na první pohled zdát. Potřebujeme třívrstvé ubrousky s dekorem, který se vám líbí. Obecně platí, že jako obrázky jsou vhodnější ubrousky s dominantním větším motivem, jako dekorace na květináče či rámečky pak ty s drobnějšími vzory.

Dále potřebujeme lepidlo – lepší je speciální, určené pro tuto techniku, a to především v případě, že s ní teprve začínáme. Dostačující je univerzální typ pro většinu povrchů. Později, při větších zkušenostech, lze použít i klasické disperzní lepidlo, to ale někdy může reagovat s podkladem a zežloutnout. Pak potřebujeme bezbarvý lak. A nezapomínáme na nůžky s ostrou špičkou na vystřižení detailů z ubrousku a štětce na nanášení lepidla, nejlépe středně velké s jemnými chlupy. Všechny potřeby lze sehnat ve výtvarných potřebách, v papírnictví, rámečky v hobbymarketech, rámařství či ve sklenářství.

Jak na to?

Předmět, který budeme zdobit, nejprve dobře očistíme a ujistíme se, že je suchý. Pokud zdobíme nějaký starý kus nábytku, květináč a podobně, lze jej ještě před vlastní decoupagí přetřít nějakou barvou, abychom jej oživili.

Z ubrousku vystřihneme obrázky, které se nám hodí na ozdobu, a nanečisto je položíme na zdobený předmět. Můžeme si i tužkou jemně naznačit či očíslovat obrázky i místa, kam je pak položit. Z vystřižených kousků ubrousku sundáme spodní vrstvy, necháme si jen tu, na které je vytištěný motiv.

Obrázky přilepíme k povrchu lepidlem a dobře štětcem uhladíme. Necháme opravdu důkladně zaschnout. Dále pak obrázek přetřeme dvěma až třemi vrstvami bezbarvého laku. Kdyby nebylo lepidlo dobře zaschlé, mohl by se obrázek při lakování potrhat.

Hodně štěstí při vytváření vlastních zajímavých designérských kousků přeje redakce!