Vypadávání srsti je u psů přirozený proces. Probíhá pravidelně 2x ročně - na jaře a na podzim, a u různých plemen se může lišit. Na jaře psi reagují na prodlužující se den, který značí příchod jara a teplého počasí. Na podzim se zase připravují na zimu. U psů, kteří žijí se svými pány doma a kde se také svítí převážně umělým osvětlením, není línání tak výrazné, jako u psů žijících venku. Zdravé línání začíná odzadu a postupuje k hlavě.

Péče o psa: Kartáčování a trimování

Zdroj: Youtube

Nadměrné línání psa

Pokud váš pes nadměrně líná, může to poukazovat na nějaké zdravotní problémy. Může to být například nedostatečná výživa, různá plísňová onemocnění kůže, ekzém, paraziti v psí srsti nebo závažnější onemocnění zažívacího traktu. Ztrátu srsti mohou také vyvolat hormonální změny při onemocnění žlázy nebo nadlevin.

Veterináře navštivte, pokud intenzivní línání trvá déle než měsíc, když se v srsti začnou objevovat lysiny a když psa srst svědí. Svědění vyvolávají parazitární onemocnění nebo infekce kůže. Může jít i o alergii nebo ekzém, který vyvolává kožní zánět.

Jak urychlit línání

Psovi můžete pomoci od línání pravidelným vyčesáváním. Dalším účinným pomocníkem je koupel, díky které zbavíte psa odumřelých chlupů a kůži zvlhčíte a změkčíte. Použijte však speciální šampon určený pro psy.

V období línání je také třeba psovi zajistit dostatečný příjem omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin. Nenasycené mastné kyseliny podporují metabolické procesy. Kromě srsti mají pozitivní vliv na srdce, centrální nervový systém a působí protizánětlivě. Zdrojem nenasycených mastných kyselin je například lososový olej.

Pomůcky na vyčesávání srsti

Na vyčesávání používejte hřebenové kartáče pro zvířata nebo furminátory proti línání. Furminátor je ocelový kartáč na srst psa se zuby blízko u sebe, který účinně vyčesává psí podsadu. Nahradit ho ale dokáže třeba trimovací hřeben se zahnutými hroty, který zároveň slouží na vyčesávání srsti i odstranění odumřelých chlupů.

U krátkosrstých plemen na kartáčování dobře poslouží štětinové kartáče. U psů bez podsady můžete místo kartáče použít gumové rukavice s bodlinkami, které srst vyčešou a zároveň masírují kůži.

Zdroj: fera24.cz, benu.cz