Za každou vychytávku, která nám usnadňuje život, jsme vděční. Nádobí s nepřilnavým povrchem opravdu šetří čas, pokrm se nepřichytí, mytí hrnce nebo pánve je na pohodu. Podle Jana Fabiniho, zakladatele stejnojmenné značky nádobí, nicméně křupavou krustu na steaku nebo základ pod omáčky v nádobí s nepřilnavým povrchem nevytvoříte, k tomu je nutné právě ono obávané přichycení. Co nám ještě prozradil?

Existují materiály, jež jsou ze své podstaty nepřilnavé?

Sám o osobě není stoprocentně nepřilnavý žádný z materiálů. K nepřilnavosti má nejblíže litina a kvalitní nerezová ocel. Při práci s nimi se však na rozdíl od pánví s nepřilnavou povrchovou úpravou neobejdete bez olejů a dalších tuků. Nepřilnavost se odvíjí i od kvality zpracování a povrchové úpravy, čím hladší povrch, tím lépe.


Můžete popsat nepřilnavé povrchy? Alespoň v základu.

Opravdu složitá otázka, zkusím to zjednodušit. Rozlišujeme čtyři skupiny: teflonové, keramické, smaltované nebo téměř nepřilnavé (jako litina nebo nerezová ocel). Všechny ostatní nepřilnavé povrchy už jsou variace některé z těchto možností.
Výrobci prosazují hlavně teflonové a keramické povrchy. Například teflon mívá větší životnost a povrch je trvanlivější. U teflonu si hlídejte, jestli má materiál certifikaci. Pokud ano, výrobce to uvádí v popisu produktu na e-shopech i na jeho obalu. Levné nádobí certifikované materiály určitě neobsahuje. Keramický povrch se začal dostávat do centra zájmu, když přibývaly kauzy v souvislosti s nekvalitním teflonem a jeho dopadem na zdraví. Jeho nevýhodou je podle mých zkušeností horší životnost než u teflonu. Smaltovaný povrch známe už z kuchyní babiček, dával se často na litinu, dříve i na hliník. Není to 100% nepřilnavá vrstva, ale pomáhá vyhladit póry, takže určitý efekt na nepřilnavost má. Smalt je stejně jako teflon křehký a časem oprýská.

Ale v obchodech se prodává nádobí i s mnoha dalšími nepřilnavými povrchy. Třeba granitový, titanium, stratanium, mramorový, diamantový…

To vše jsou povrchy na bázi keramiky nebo teflonu. Pokud byste chtěla radu pro rychlou orientaci v obchodě, pak barevný povrch bývá téměř vždy keramický, černý je téměř vždy teflon, smalt zase bílý. Nebo se ptejte prodejce.

Dá se vytvořit nepřilnavá vrstva i podomácku?

Ano, dá, a to na litině, oceli a nerezové oceli. Stačí, když na pánev nalijete olej, který postupně zahříváte, dokud neuvidíte náznaky, že se z něj začíná kouřit. V tu chvíli ji odstraňte ze zdroje tepla, nechte olej vychladnout, a nakonec pánev vytřete papírovou utěrkou tak, aby na povrchu zůstala tenká vrstva tuku, která zajistí dočasnou nepřilnavost. U litiny tento proces probíhá trochu komplikovaněji, musíte nádobí potřít olejem zvenku i zevnitř a potom opakovaně, zhruba třikrát, zahřívat v troubě při teplotě 170 °C.

Myslíte si, že se nepřilnavé povrchy používají zbytečně často?

To si nedovolím hodnotit. Spíše bych řekl, že se z nádobí zejména kvůli nepřilnavým vrstvám s krátkou životností stalo spotřební, rychloobrátkové zboží, a to je škoda. Dříve se dědilo z generace na generaci, dnes končí po pár letech na skládce. Zároveň je ale nesporným faktem, že nepřilnavý povrch výrazně ulehčuje přípravu opravdu křehkých jídel, třeba vajíček, ať už míchaných, nebo volského oka, palačinek nebo mušlí a ryb.

Jak se o nádobí s těmito povrchy co nejlépe starat? Co vadí-nevadí?

Náčiní ze dřeva nebo plastu, respektive silikonu, je v pořádku. Nepoužívejte žádný kov, s ním opravdu hrozí poškození. Takže ani nůž, ani drátěnku. Do myčky nepřilnavé nádobí dávejte jen výjimečně. Hrozí totiž agresivní odmaštění, které zkracuje jeho životnost. Ale myčku na nepřilnavé povrchy přece nepotřebujete. Takové nádobí stačí opláchnout horkou vodou a jemně utřít. Ani není třeba používat mycí prostředky, mastnota nepřilnavým povrchům prospívá a horká voda o teplotě 60 °C většinu mikroorganismů zničí.

Poškrábané nádobí s nepřilnavým povrchem: používat, nebo ne?

Poškrábaný nepřilnavý povrch není ideální, ale pokud je materiál certifikovaný, tak bych přimhouřil oči. Samozřejmě do té doby, než se nepřilnavá vrstva začne odlupovat, to je jasná stopka.

A když je poškrábané nádobí bez tohoto povrchu?

Pokud vás to neomezuje v přípravě jídla, nevadí. Při vaření přidejte více tuku a tím rýhy zahlaďte. Ale některé materiály, třeba nerez ocel nebo litina, se poškrábou dost těžko.