Asi všichni tušíme, že nadváha, nebo dokonce obezita není zdravá. A to opravdu není – je spojená s chorobami kardiovaskulárního systému, zatěžuje játra a slinivku, je rizikovým faktorem pro vznik mnoha druhů rakoviny a ohrožuje klouby i páteř. A tyto negativní účinky nemá jenom na lidi, ale také na zvířata. I psi mohou trpět nadváhou se všemi nepříjemnými důsledky, proto není namístě tento stav u psů podceňovat.

Nadváhu poznáte podle žeber

Obezita je většinou viditelná pouhým okem, ale přesvědčit se můžete i podle žeber. Pokud na psím těle nejste schopni nahmatat poslední dvě žebra, má váš čtyřnohý kamarád s největší pravděpodobností nadváhu. A to je potřeba řešit, neboť psovi hrozí vážné zdravotní problémy, které mu mohou i zkrátit život. „Obezita může vašemu mazlíčkovi způsobit mj. obrovskou zátěž kardiovaskulárního aparátu, oslabit imunitní systém, poškodit játra ztučněním, zvýšit riziko nádorových onemocnění a přinést mnoho dalších potíží,“ potvrzuje veterinářka MVDr. Daniela Králová. A co tedy s psím tlouštíkem dělat?

Vyberte správné krmivo

Právě nevhodné krmivo spolu s vyšším věkem psa a nedostatkem pohybu patří mezi největší viníky psí nadváhy a obezity. „Primární je výběr kvalitního, dobře stravitelného krmiva s dostatkem přírodních proteinů z pravého masa, vitaminů a vlákniny, samozřejmě bez zbytečné chemie, obilí i sóji. Takové krmivo se psům skvěle tráví, dodá jim dostatek energie a podpoří peristaltiku zažívacího traktu pro zdravé trávení. Pejsek by měl dostávat pouze ‚psí‘ potravu. Rozhodně ho nekrmte od stolu či mu na přilepšenou nedávejte tučné uzeniny či masa,“ doporučuje odborník na výživu psů Jiří Švihálek z Yoggies.cz.

Pozor na správné množství a pamlsky

Ani vhodné krmivo však psovi nesvědčí, pokud je ho příliš. Existuje on-line kalkulačka krmných dávek, která po zadání parametrů jako věk, fyzická zátěž, velikost či zdravotní stav psa spočítá správnou denní dávku. A pozor na pamlsky – psi sice jedlé odměny milují, ale i ty by měly být zdravé. „Rozhodně není dobré psům dávat lidské dobroty, jako jsou například piškoty, protože obsahují cukr, a ten může vést u psa až k šedému zákalu. Velmi škodlivé mohou být pamlsky typu louhovaných buvolích kůží plných chemie či různých ‚odpadních‘ surovin živočišného původu,“ upřesňuje Švihálek. Vzhledem k možnému znečištění například hmyzem jsou lepší balené produkty se zdravým složením z osvědčených zdrojů. A pokud pamlsky využíváte opravdu hojně, tak o to snižte dávku běžného krmiva.

Bez pohybu to nepůjde

V boji s psí nadváhou by měl jít ruku v ruce se správným jídelníčkem také pohyb. Dopřejte svému psovi alespoň dvě hodiny venčení denně a dbejte na to, aby pro něj byla procházka zábavná a vyvinul při ní nějakou fyzickou aktivitu. Pokud se jenom zapovídáte s ostatními pejskaři, zatímco na vás pejsek čeká, úbytek hmotnosti se dostaví jen stěží.

Zdroje: informační materiál firmy Yoggies.cz, stob.cz