Když byly nadzemní bazény poprvé k dispozici, byly jen o málo víc než oslavované hračky. Byly ošklivé a drahé a nebylo mnoho důvodů je doporučovat. Neměly ani cirkulační systémy, takže jediným způsobem, jak udržet vodu čerstvou, bylo vypouštění a doplňování vody.

V 50. letech 20. století se ve vyráběných bazénech začaly používat filtrační systémy. V 70. letech 20. století se díky inovacím v oblasti designu a materiálů staly atraktivnějšími, pevnějšími a spolehlivějšími. Cena však byla pro většinu lidí stále neúnosná.

S rostoucí oblibou těchto bazénů však jejich cena stále klesala, takže se staly dostupnými pro většinu rodin.

Vyplatí se nadzemní bazén?

Nadzemní bazény mají oproti vestavěným bazénům mnoho výhod. Teprve nedávno jsem objevil radosti nadzemního bazénu. Zde jsou některé z důvodů, proč se mi líbí myšlenka mít na zahradě jeden z těchto bazénů.

Pokud jste o jednom z těchto úsporných bazénů nikdy neuvažovali a žijete v místě s velmi horkým létem, možná stojí za to se na ně podívat.

Výhody nadzemního bazénu

  • Úsporný
  • Dočasný
  • Odolný
  • Snadná montáž a demontáž
  • Snadná modernizace
  • Snadné začlenění do terénních úprav
  • Přenosný

Ponoření do vody je v horkém počasí osvěžující

V posledních letech u nás bývá nesnesitelné horko, výhody vlastního bazénu jsou zřejmé.

Nikdy jsem o pořízení nadzemního bazénu nepřemýšlel, dokud si ho nepořídila moje dcera s rodinou. Svůj bazén si užívají již několik let a já vidím několik výhod tohoto druhu bazénu.

Mají dvě děti. Když byly děti malé, rozhodli se pro bazén malých rozměrů. Byl dostatečně velký na to, aby se v něm děti naučily plavat. Nyní, když děti rostou a jejich první bazén stárne, uvažují o přechodu na větší bazén.

Děti rády zvou kamarády na plavecké večírky, a díky tomu je jejich zahrada oblíbeným místem jejich radovánek.

Váš bazén může být sezónní

I když je třeba před zřízením bazénu provést nějaké přípravné práce, není to nic ve srovnání se stavbou a nepořádkem u bazénu v zemi, nemluvě o závazku. Pokud se rozhodnete, že bazén již nevyhovuje vašemu životnímu stylu, zbavit se zabudovaného bazénu je další nepořádný a nákladný proces. Na konci léta není příliš těžké tento bazén sundat. Uvolníte tak místo na dvoře pro jiné věci a ušetříte bazén před znehodnocením, které by mu způsobilo slunce a přírodní živly. Když se příští rok opět postaví, vždy existuje možnost jej v případě potřeby přemístit na jiné místo.

Nové nadzemní bazény jsou velmi odolné a vydrží mnoho let. Rodina mé dcery používá ten svůj už čtyři roky a je stále ve skvělé kondici.

Bazén bez závazků

Pokud jste nájemcem nebo si nejste jisti, zda chcete mít na svém pozemku stálý bazén, můžete si stále užívat potěšení z vlastního bazénu.

Pokud se stěhujete, můžete si bazén vždy sbalit a vzít si ho s sebou do nového domova.

Příprava na instalaci bazénu

Před výběrem místa pro bazén je třeba prozkoumat místní vyhlášky týkající se bazénů. V mnoha oblastech platí požadavky na to, kolik místa musí být ponecháno mezi bazénem a okolními stavbami.

Je třeba provést určitou přípravu místa, kam bude bazén umístěn, aby bylo snazší jej rok co rok znovu umístit na stejné místo, pokud bylo toto místo vyhovující.

Pokud bazén zřizujete poprvé, musíte začít vyměřením plochy, na které bude bazén stát. Je důležité, aby plocha, kam bazén půjde, byla bez vegetace a aby pod ním nebyly žádné kameny, kořeny nebo jiné předměty.

Půda musí být také pevná a rovná. To vyžaduje práci a možná i nějaký další písek a materiál. Není to super snadný proces, ale určitě je možné zřídit si vlastní nadzemní bazén.

Nikdy nebyla lepší doba na nadzemní bazén

Když jsem byl dítě, byly nadzemní bazény ošklivé a drahé. To se teď změnilo a bazén si může dovolit téměř každý, kdo ho chce.

Léto je na cestě. A já vím, že svůj nový bazén určitě doceníte.