V malém bytě vám nezbude, než využívat prostor maximálně trojrozměrně. Nepochybně se ke slovu dostanou vestavěné skříně, které mohou být od podlahy ke stropu, pojmou kdeco a ještě mohou být díky svému vzhledu nenápadné. Byt nepřeplňujte nábytkem, doplňky ani výtvarnými díly. Stačí omezit nábytek na plně využívané minimum odrážející provozní nároky.

Barevné triky

Nezapomínejte, že interiér místnosti bude vnímán i v souvislosti s barvami stěn a stropu a také s nábytkem. Než zvolíte barvu a typ podlahy, měli byste popřemýšlet o druhu nábytku a jeho umístění. Pro vnímání velikosti prostoru je vedle dostatku denního či umělého světla zcela zásadní volba barevnosti. Ačkoliv výraznější živé barvy podlah i stěn jsou velmi moderní, v malých a stísněných prostorách se jich raději vzdejte.

Upřednostněte světlé dřeviny. Při volbě barevných lakovaných dvířek sáhněte po světlých odstínech - studené nebo jemnější lomené bílé, barvě bílé kávy nebo vanilky.

ČTĚTE TAKÉ:

Výhoda laku

Lesklé materiály jako například lak s vysokým leskem nebo atrapa skla - lacobel v čelních plochách dodají jemným zrcadlením prostoru kromě nápadu a atraktivity i hloubku. Světlo odražené od vysoce lesklých povrchů totiž prostor účinně zvětšuje. Hodně zmohou také zrcadla. V nápadně protáhlém prostoru najde zrcadlo uplatnění na jedné z jeho delších stran, kde pomůže opticky vyrovnat nepříznivou proporci. Například v úzkých chodbách s vestavbou šatních skříní jsou jejich zrcadlové dveře optimální volbou. Efektně i efektivně vyzní rovněž designově optimální zrcadlo odrážející denní světlo dopadající na něj z okna.

Bez dveří

Uberte centimetry z přilehlých místností, třeba ze vstupní chodby nebo na úkor ložnice. Hodně místa získáte, vzdáte-li se nesmyslných úzkých chodbiček a standardních dveří. Ty nezbytně nutné, které oddělují intimní zónu od společenské, mohou být posuvné. V ideálním případě transparentní, třeba prosklené. Obývací prostor propojte s jídelním a s kuchyní. Pro předěl dvou různých funkčních zón využívejte polotransparentní posuvné panely kotvené do stropní lišty nebo oboustranně přístupný otevřený regálový nábytek, například nepříliš zaplněnou knihovnu odlehčenou prázdnými fochy pro vystavení různých dekorací či uměleckých děl. Nejen nábytek může vyznačit hranice, ale také různé druhy tkaných či jiných textilií. V souladu s celkovou atmosférou interiéru lze k oddělení zóny použít i závěsy z různých přírodnin. K zahození nejsou ani klasické okenní žaluzie, které lze rovněž zajímavě včlenit do interiéru a v případě potřeby za nimi nechat zmizet třeba lůžko.

Důležité je odlehčení

Malým místnostem prospějí solitéry bez soklů, zavěšené skříňky kotvené do zdi bez podpůrných konstrukcí. Usnadňují úklid a zároveň odkrytím podlahové plochy místnost pohledově zvětšují. Využijte mobilní nábytek opatřený kolečky, hnízdové stolky - praktická sestava tří různě velkých stolků, které lze složit do sebe a v případě potřeby rozložit. Pamatujte také na transparentní solitéry dodávající interiéru šmrnc a lehkost. Barevné průhledné kusy ho nezaplní, ale opticky oživí. Výhodou plastového nábytku je navíc i jeho lehkost, můžete s ním snadno manipulovat podle potřeby.

Ke spaní poslouží praktická pohovka, kterou přes den využijete jako sedací soupravu a na noc ji proměníte v lůžko. Postel v patře v případě vysokých stropů také pomůže. Pod ní pak můžete mít třeba pracovnu, ovšem z estetického hlediska nic moc. Nad situací však můžete vyzrát také koupí výklopné postele. Ty bývají vybaveny kvalitními polohovacími rošty. Pořídit si můžete jednolůžko i dvojlůžko, které vám zaručí plnohodnotné spaní a bleskový úklid.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com