...ale ruská kuchyně, to jsou také nejrůznější úpravy ryb, masa, hub, zelenina na mnoho způsobů a vydatné, neošizené moučníky. V ruské kuchyni se využívají ve velkém množství houby, kopr, kysané i kvašené zelí, červená řepa, kvašené okurky, mrkev syrová i nakládaná. Podívejme se dnes na některou úpravu vajec, ryb a hub. Navíc přineseme tip na obchůdky s ruskými specialitami...

Pravá ruská vejce

Známe je všichni z bufetu v kelímku, ale zkuste si je připravit podle jednoho z originálních receptů, pěkně se sardelkami a kapary...

Vejce vařená na tvrdo podélně rozkrojíme. Na každou půlku navršíme trochu majonézy, na kterou položíme proužky sardelí a sekané kapary. Dvě kapary můžeme nechat v celku. Důležité je servírování. Plochou mísu obložíme salátovými lístky několika druhů, ředkvičkami (můžeme je do hvězdičky naříznout a ve vodě nechat rozvinout), přidáme na plátky krájené kyselé okurky. Nakonec naaranžujeme vejce a přidat můžeme i trochu kaviáru...

Pikantní domácí slanečci

Slanečky (bez jiker nebo mlíčí) ponoříme na den do vody nebo mléka, přičemž tekutinu jednou až dvakrát vyměníme. Svaříme ocet s celým pepřem, solí, novým kořením, hřebíčkem, zázvorem (kousky nebo špetkou mletého), trochou worcesterové omáčky a bobkovým listem. Slanečky rozpůlíme nebo rozčtvrtíme, do varné skleněné nebo porcelánové mísy dáme vrstvu cibule nakrájené na kolečka, vrstvu naporcovaných slanečků a zase cibuli. Vše zalijeme zchladlým octovým roztokem. Necháme v chladu 3 dny a můžeme podávat – s cibulí, tatarskou omáčkou, koprem a chlebem, anebo obložíme bramborami. Výborný je i slanečkový salát s rajčetem, okurkou, mrkví, celerem, špenátem a salátem.

V obchodě Lastočka mají i „málo slaného sledě“, říkají mu také „maloslaneček“. Vyzkoušeli jsme. Tak jak ho koupíte, nakrájejte slanečka na silnější plátky, posypte drobně sekanou cibulí, pažitkou, přidejte šťouchané brambory.

Houbový podzim v ruské kuchyni

Marinované václavky1 kg václavek, 1 dl octa, 1,5 lžíce soli, špetka pepře, bobkový list, špetka skořice, pár kousků hřebíčku (nebo malá špetka mletého hřebíčku), sekaný kopr. Do kastrolu s přibližně jedním decilitrem vody vložíme očištěné kloboučky václavek, přidáme ocet a vaříme, přičemž sbíráme vzniklou pěnu. Po chvíli přidáme pepř, hřebíček, skořici, bobkový list a na mírném ohni vaříme asi 15 - 20 minut, do okamžiku, kdy houby z hladiny spadnou na dno. Pak odstavíme z ohně a necháme houby v nálevu vystydnout. Přidáme kopr a houby přesuneme do keramického hrnce s poklicí nebo velké sklenice. Uzavřeme a necháme v chladu – chladničce, studené spíži nebo ve sklepě. Odebíráme postupně jako přílohu k rybě, grilované zelenině, vajíčkům nebo masu. Z marinovaných václavek se může připravit i salát přidáním cibule, zelí, mrkve a pečeného lilku.

Houby na smetaněHouby, smetana, pánev500 g hub podle sezony: václavek, havelek, hříbků nebo holubinek, 8 dkg másla, 2 dcl smetany, 1 velká cibule, sůl, pepř, kopr a hladká petrželka. Houby očistíme, malé plodnice necháme v celku, ostatní nakrájíme. V pánvi na másle orestujeme cibuli. Přidáme houby, osolíme a mícháme, až houby pustí šťávu (případně přilijeme trochu vody), pánev přiklopíme a na mírném ohni chvíli dusíme. Občas zamícháme, případně přidáme vodu, nakonec poprášíme hladkou moukou (můžeme ji 1:1 smíchat se škrobem), zamícháme a necháme minutu přejít varem, přidáme smetanu a opět necháme přejít varem. Houby na talíři posypeme koprem nebo petrželkou a můžeme podle chuti ozdobit kysanou smetanou.

Obchůdky Lastočka na několika místech v Praze stojí za to projít. Najdete tady uzené a marinované ryby – třeba tenké dlouhé uzené lososové pruhy nebo malé rybky výtečně uzené v celku. Samozřejmě kaviár, různé druhy vodky, a nejrůznější pochoutky. Mezi těmi slanými vyniká kvašená zelenina na mnoho způsobů, salámy, mražené pelmeně, mezi sladkými smetanové zmrzliny (plombir) a klasické čokoládové bonbony. Ochutnejte také tradiční kvas – mají pšeničný, žitný, chlebový, bohatýrský...

-ag-Foto: www.profimedia.cz