Na tuhle otázku neodpovíme. Co dům, to jiné vstupní podmínky, které zcela mění rovnici a tedy i výsledek. Náš článek je hlavně o tom, jak se rozhodovat a jaké jsou varianty při výměně plynového kotle za tepelné čerpadlo. A protože raději máme informace od odborníků, poprosili jsme Marka Bláhu, jednatele společnosti IVT, o součinnost.

Odstřihnout či ne?

„Nejprve je třeba se rozhodnout, zda se zbavit plynu úplně, včetně vaření. Tato varianta se nabízí u novostaveb a také, pokud je kotel na plyn starší než 15 let. Pokud ale máte plně funkční plynový kotel, byla by škoda jej vyhodit a doporučuji ho ponechat a doplnit menším tepelným čerpadlem,“ vysvětluje varianty Marek Bláha. „Tato varianta je také vhodná, pokud současný topný systém vyžaduje teplotu topné vody nad 60 °C a nechcete měnit radiátory za větší. Třetí možností, jak ušetřit co nejvíce plynu, a přitom co nejméně investovat do tepelného čerpadla, je přidání čerpadla vzduch/vzduch. Jde v podstatě o jednotku, která dokáže topit i chladit, tedy fungovat i jako klimatizace,“ doplňuje Marek Bláha. Tato varianta navíc nezasahuje do topného systému a instalace je rychlá a velmi jednoduchá.

Projděme si tedy všechny varianty. Výhody a nevýhody a také to, na co si dát pozor.

Úplná náhrada plynového kotle tepelným čerpadlem

  • Investor musí vyhodnotit, zda lze tepelným čerpadlem bez výrazné změny celého topného systému (výměny radiátorů) dosáhnout stejného komfortu vytápění jako stávajícím plynovým kotlem. Např. zda systém s plynovým kotlem nevyžadoval vyšší teploty, než jakých dosáhne tepelné čerpadlo, tedy kolem 75 °C, zatímco pro úsporný provoz tepelného čerpadla je potřebná teplota do 55 °C. V řadě případů došlo s časem k zateplení domů a výměnám oken a systém s kotlem na vysokou teplotu je zbytečně předimenzován a tepelné čerpadlo tak bude vyhovovat. „Lze to zjistit jednoduchou zkouškou. Bude-li se venkovní teplota 2-3 dny držet kolem nuly, nastavte teplotu vody ve vašem systému kolem 45 °C, a pokud nebude v těchto dnech nikde v objektu teplotní diskomfort, bude osazení tepelným čerpadlem vyhovující,“ radí Marek Bláha. Vhodné pro tepelné čerpadlo jsou zejména objekty s podlahovým nebo stropním vytápěním, protože u nich je potřebná teplota vody v systému nízká, kolem 35 °C.
  • Dále je třeba zjistit, zda je v domě prostor pro umístění vnitřní jednotky, a zároveň při volbě tepelného čerpadla vzduch/voda pro umístění venkovní jednotky i s ohledem na její produkci hluku. A při volbě čerpadla země/voda, zda je pozemek dostatečně velký pro umístění vrtu nebo plošného kolektoru.
  • Mezi největší výhody úplné náhrady plynového kotle tepelným čerpadlem patří minimální provozní náklady na vytápění a ohřev vody plus zrušením plynu v domě odpadají revize komínů a paušální platby za plynovou přípojku.
  • Další výhodou je autonomní regulace tepelného čerpadla – řídí se samo a při správném nastavení se klient nemusí o nic starat.

Plynový kotel jako záloha tepelného čerpadla

  • Opět platí potřeba technické proveditelnosti jako u varianty jedna, tedy je třeba prostor pro umístění vnitřní jednotky a podmínky pro umístění té venkovní.
  • Není omezení maximální teploty vody do topného systému.
  • Postačuje čerpadlo s nižším výkonem, a tedy i s nižší investicí.
  • Plynový kotel zůstává jako záloha a jeho spotřeba se sníží o 70–90 %. Tepelné čerpadlo opět funguje autonomně a jen si při nízkých venkovních teplotách připne kotel tzv. na výpomoc, nebo při extrémně nízkých teplotách plně přepne na plynový kotel.
  • Teplá užitková voda je celoročně ohřívána tepelným čerpadlem.
  • Bohužel zůstávají zálohy za plyn, ovšem je možné na plynu vařit.
  • Lze se zamyslet nad výší spotřeby plynu v tomto uspořádání a v případě nízké spotřeby místo záloh za plyn investovat třeba do předělání systému na plynové lahve.


Přidání nezávislého vytápění tepelným čerpadlem vzduch/vzduch a kotel ponechán jako záloha

Tato varianta je vhodná pro menší objekty nebo prostory, kde je využívána převážně jedna větší místnost, typicky obývací pokoj s kuchyňským koutem, a kde nevadí o dva stupně nižší teplota v ložnici a chodbě.

  • Bonusem je nízká vstupní investice, snížení spotřeby plynu je o 50-80 %.
  • Instalace je rychlá a jednoduchá, nevyžaduje změny v topném systému ani samostatné prostory pro umístění jednotek.
  • Je třeba počítat s horším sdílením tepla. Teplo se do objektu dostává foukáním teplého vzduchu do jedné místnosti, obdobně jako při chlazení klimatizací. Přes dveře se následně dostává do dalších místností.
  • Stávající plynový kotel vypomůže v okamžiku teplotního diskomfortu v jiných místnostech.

Zdroj: IVT, abeceda-cerpadel.cz