Na začátek je třeba zvážit, jaký typ grilu je pro vás ten nejlepší. Grily můžeme obecně rozdělit do tří kategorií: elektrické, plynové a na dřevěné uhlí. Elektrické grily se hodí spíše na zimní zahradu nebo grilování v kuchyni, vyžadují totiž blízkost zásuvky. Většinou se jedná o kontaktní grily, kde princip spíš odpovídá restování než grilování v pravém smyslu slova.

Na venkovní grilování jsou nejoblíbenější grily na dřevěné uhlí a plynové. Druhé jmenované, plynové grily, získávají v posledních letech stále více fanoušků.

„Hlavní výhodou plynových grilů je to, že se rychle rozpálí, lze u nich snadno regulovat teplotu a snadněji se udržují. Některé modely dokonce dovolují usměrňovat žár, a tak umožňují pracovat ve velkém rozmezí teplot. Oproti grilům na dřevěné uhlí mají také nižší provozní náklady,“ vysvětluje Václav Bartoš ze společnosti Outdoorchef, švýcarského výrobce grilů.

Ve prospěch grilů na dřevěné uhlí hraje pro změnu nižší pořizovací cena. Mnoho lidí si také myslí, že jen grily na dřevěné uhlí dodávají pokrmům specifické aroma, které je u plynových grilů nedosažitelné, ale tak jednoduché to není.

Když grilujeme nad žhavými uhlíky, je již dřevo spálené a aromatické látky jsou pryč. To ale neznamená, že jídlo nemůže mít aroma kouře! Ten ovšem vzniká jiným způsobem, a to sice přidáním namáčených dřevěných štěpek (často z ovocných stromů) na žhavé uhlíky. Tyto doutnají, a vytvářejí tak „čerstvý“ aromatický kouř, kterým je možné ovlivnit výslednou chuť a vůni grilovaného masa. Toto platí pouze pro uzavřené grily, u otevřených (klasické zahradní krby s grilovací mřížkou apod.) aromatický kouř kolem masa nic nedrží a tím pádem ovlivňuje výslednou chuť skutečně jen minimálně.

Technické finesy

Při výběru grilu je důležité správně zvolit jeho velikost. Promyslete si dopředu, pro kolik lidí nejčastěji grilujete, a podle toho vyberte správnou velikost. Již při výběru je také dobré vzít v úvahu styl grilování, pro který gril vybíráte, a pro kolik osob většinou budete grilovat.

, Zásadní informací je schopnost grilu dosáhnout a udržet správnou teplotu. Pokud to totiž gril neumí, maso se peče/griluje špatně. To se odrazí na výsledku, ať už tím, že je vysušené a tužší, nebo navrchu spálené a uvnitř nedopečené. Pro každý typ masa a způsob přípravy je vhodná jiná teplota. Ideální je, pokud gril zvládá udržovat rozsah teplot od cca 110 °C do minimálně 300 °C, ale ještě lépe i k 500 °C.

Nižší teploty kolem 110 °C jsou ideální na dlouhé, několikahodinové grilování větších kusů masa známé jako low&slow či barbecue techniky. Připravíte tak například zauzená BBQ žebra, trhanou vepřovou plec „pulled pork“, BBQ hovězí hrudí a podobné dobroty. Na českou grilovací klasiku, tj. krkovici, kuřecí či ryby, je dobré mít gril, který zvládá teploty kolem 300 °C. Tak maso zpočátku rychle opečete a po asi 3 minutách snížíte žár a dopékáte jej při cca 230-250 °C pro maximální šťavnatost. Opravdu vysoké teploty až 500 °C využijete ideálně na steaky a burgery, které je potřeba zpočátku opravdu zprudka orestovat. Tyto požadavky velmi dobře splňují plynové kotlové grily.

Dejte si pozor také na to, aby měl gril dobře vyřešen systém odkapávání šťáv a omastku. Jeho absence či nedostatečná funkčnost může snadno pokazit grilování, protože spálený výpek nejenže kazí chuť masa, ale také obsahuje zdraví nebezpečné látky.

Jednou za rok?

S vyšší frekvencí grilování rostou nároky na odolnost grilu, a čím víc grilujete, tím dřív se pozná, jestli výrobce někde něco ošidil. S častějším grilováním je spojené i častější čištění. Čím častěji budete grilovat, tím víc se pohodlí a rychlost čištění projeví na celkovém uživatelském komfortu, a tím víc byste si při nákupu grilu měli posvítit zejména na snadnou údržbu grilu.

Čím více grilujete, tím větší budou provozní náklady. Ty jsou výrazně nižší u plynových grilů a s častějším užíváním se rychleji vyrovná rozdíl v pořizovací ceně grilu v jejich prospěch. Proč to tak je? Je to jednoduché: pro grilování potřebujete určitou teplotu, to je základ, a pro její dosažení musíte v grilu na dřevo/dřevěné uhlí roztopit určité množství paliva. Poté grilujete, ale když je jídlo hotové, žhavé uhlíky vždy v grilu dohoří a už je k ničemu nevyužijete. Naproti tomu u plynových grilů se skončením grilování gril vypnete a palivo vám zůstává napříště.

Při častém grilování také výrazně oceníte přednosti plynových grilů v podobě rychlého roztopení a snadné regulace teploty.