Ikea - nezaměnitelný sériový nábytek

V přehledu „konfekční nabídky“ nábytku nelze nezmínit společnost Ikea, která má na trhu poněkud zvláštní postavení. Tradiční sektorový nábytek totiž povýšila na designový, a současně i poměrně kvalitní produkt. Zakládá si na přístupnosti svých produktů co nejširšímu okruhu zákazníků, její výrobky - nábytek i doplňky - v sobě nesou tradiční prvky severského stylu, především velmi používané dřevo, patinu, typickou barevnost, časté používání textilií a dalších materiálů na přírodní bázi.

Zájemce o koupi láká také široký sortiment a různorodé spektrum stylů, na své si přijdou i milovníci neotřelých, neobvyklých a designově zajímavých či aktuálně módních kusů nábytku i doplňků, i moderních materiálů. V jejích katalozích se objevují často také repliky designových originálních kusů nábytku, které se do určité míry liší od originálu. Jsou tedy cenově dostupnější, a proto rozšířenější než jejich předloha. Jedním z příkladů je třeba známá židle Thonet č. 18. Ohýbané dřevo originálu, které zvyšuje jeho cenu, nahradil v replice plast, židle je proto levnější a podle zájmu existuje dost zákazníků, které oslovil i takto upravený výrobek.

Cílovou skupinou zákazníků tohoto obchodního domu jsou především mladí lidé a všichni ti, kteří mají rádi změnu a jsou ochotni měnit častěji styl bydlení, a existuje proto možnost, že se budou pravidelně vracet. Ikea proto také vsadila na jednoduchost přepravy a montáže výrobků - nábytek je prodáván rozložený, což zjednodušuje přepravu i manipulaci se zbožím, samotnou montáž pak přenechala na zákazníkovi. Zmíněný systém úsporného balení výrobků, který převzaly rychle všechny obchody tohoto typu, není původní myšlenkou Ikea, ta se inspirovala shodou okolností právě u firmy Thonet.

Nábytková studia a designové ateliéry

Ve výčtu obchodů s nábytkem mají své důležité místo i nábytková studia a architektonické či designové ateliéry. Nábytková studia se specializují na produkty významných značek v oboru a vyhlášené návrháře. Tyto společnosti mají v nabídce většinou vysoce kvalitní, a současně řemeslně dobře zpracované zboží nadčasového designu. Nábytkové kusy tohoto typu mohou být často interiérovým výtvarným solitérem, ať již jde o sedací nábytek, konferenční stolky či jiný drobnější mobiliář, ale i nábytkovou stěnovou sestavu nebo dokonce postel.

V nabídce studií bývají nejen předem navržené programy, předností je i vysoká variabilita sestav. Interiér může proto odpovídat individuálním představám klienta, a být přitom originálem. Poznávacím znakem těchto programů do celého obytného interiéru včetně pracoven, dětských pokojů, předsíní, hal a dnes samozřejmě i šaten jsou jednoduché tvary a čistota stylu, díky nimž se interiér „neokouká“ a působí stále nadčasově. Společně s prodejem mají zákazníci k dispozici i další důležité služby - například vytvoření návrhů firemním designérem, zhotovení grafického návrhu interiéru ve 3D, pracovníci studia také aktivně spolupracují při konkrétní realizaci interiéru. O dopravu, montáž a likvidaci obalů se zákazník v tomto případě nemusí starat, vše je v kompetenci studia. Kromě nábytkových studií existují také architektonické či designérské ateliéry, které se společně s projektováním budov zaměřují i na kompletní design interiérů. Jejich výhodou je, že jsou se zákazníkem v blízkém kontaktu od počátku stavby, a mohou proto připravit interiér i po technické stránce zcela podle jeho představ. Obvyklá bývá opět maximální kvalita práce i zboží - tedy nábytku a doplňků, jejich výběr je širší než v běžných obchodech. Doplňkovou službou designových ateliérů bývají kromě odborného poradenství, dopravy a montáže nábytku také zaměření, šití a instalace, tapetářské práce a podobně, tedy vše, co souvisí například s vybavením bytu tapetami a textiliemi.

Foto: www.isifa.com