Atypická dispozice

Kuchyně se musela vypořádat se všemi limity malého, nepravidelného půdorysu se šikmou stěnou a mnoha výstupky. Přesto se snažila maximálně využít prostor, nevynechala jediný ze standardních spotřebičů, ani její funkce neutrpěla žádnou újmu. Nechybí zde myčka v plnohodnotné šířce 60 cm, která spolu s porcelánovým dřezem zaujala atraktivní místo u okna s výhledem ven. Pečicí trouba byla umístěna pod varnou desku, protože na vysoké korpusy zde není místo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Pracovní plocha

Pracovní plocha byla zmenšená na nezbytné minimum: podél šikmé stěny je zúžená průběžným komínem, místo pod oknem obsadilo mycí centrum a varná deska si vynutila odkladní plochy z obou stran, takže samotná pracovní plocha je široká jen 60 cm s přesahem do rohu. Možná by stálo za úvahu zúžení odkladní plochy vedle varné desky tak, aby se mohla pracovní plocha alespoň o několik centimetrů rozšířit. Problém skromné pracovní plochy se snaží řešit kuchyňský vozík v popředí.

Bílá dvířka

Do malého a stísněného prostoru jsou bílá dvířka kuchyňské linky tou nejlepší volbou. Působí svěže, interiér zbytečně opticky nezahlcují a navíc ho příjemně prosvětlují odraženým světlem. Protože majitelka preferuje styl cottage, zvolila dvířka s falešným táflováním, která i ve městě evokují prostotu a čistotu venkova s jeho relaxační atmosférou. Aby velká plocha bílých dvířek nepůsobila na pozadí bílých stěn fádně, oživují je černé detaily – úchytky, doplňky a digestoř.

Masivní deska

Dřevěná deska z masivního dřeva dýchá domovem a přirozeně dokresluje zvolený styl. Navíc barevně navazuje na dřevo podlahy, čímž kuchyně získává přesvědčivost koncepčního řešení. Dřevěná deska přiměřeně oživuje rozsáhlé bílé plochy dvířek, keramických obkladů i výmalby stěn, které by bez přítomnosti dřeva vyznívaly neosobně a chladně. Je to právě zásluha masivního dřeva, že kuchyně působí přátelsky, přívětivě a doslova láká k delšímu pobytu.

Stylové doplňky

Nejvýraznějším dekorativním prvkem kuchyně je roletka na okně z červeno-bílé kostičky, jejíž neotřelý půvab násobí procházející denní světlo. Hravý kostičkovaný vzor sem vnáší bezstarostnou náladu a téměř prázdninovou atmosféru, kterou podporuje i závěsné svítidlo nad dřezem. Kromě toho, že řeší osvětlení dřezu v komplikovaných podmínkách limitovaného prostoru, svým měkkým směrovaným světlem dodává interiéru útulnost prázdninové chaty.