Tmavá podlaha

V kontrastním schématu je třeba pracovat s neutrálními barvami v krajních polohách – bílou a černou, lomenou bílou či krémovou a antracitovou, event. černohnědou. V nepříliš světlých interiérech historických objektů je vhodnější zvolit tmavou podlahu a doplnit ji světlým nábytkem i stěnami, které příliš neubírají světlo. Zde jsou stará prkna původní podlahy opatřená nepřehlédnutelným černohnědým nátěrem a tmavý základ vyvažuje bílý nábytek ve vysokém lesku.

Moře bílé

Tmavá podlaha interiér pocitově ukotvuje a tvoří dalšímu vybavení dobrý základ. Černohnědá prkna skvěle doplňuje čistě bílý nábytek i stěny, díky nimž celek působí moderně, svěže a lehce. Bílá na nábytku má téměř kouzelnou moc velké sestavy pocitově odlehčit. Proto je převážná část rozlehlé kuchyňské linky a většina velkoryse dimenzovaných úložných ploch bílá. Bílé stěny umožňují nábytku, aby s nimi dokonale splynul a působil velmi nenápadně.

ČTĚTE TAKÉ:

Kapka černé

Na podlahu navazuje další nepřehlédnutelná horizontální plocha: černá pracovní deska kuchyně. Kovově stříbrné okraje ji odlehčují a dodávají jí moderní výraz. Kromě podlahy a pracovní desky se s černou v tomto interiéru setkáme už jen výjimečně: citlivě dávkovaná hraje roli působivých akcentů na doplňcích, které na bílém nebo jasně zeleném pozadí dokonale vynikají. Kromě vestavěných spotřebičů najdeme černou na dřezové baterii, obrazovce televize a pracovní lampičce, subtilním stolku a sezení navazujícího pracovního koutu.

Zelená v hlavní roli

Hlavní roli v tomto interiéru hraje olivově zelená barva. Na bílém pozadí nejlépe vyniká její sytý, šťavnatý odstín, kterému kapka žluté dodává vitalitu a nepatrná příměs hnědé elegantní charakter. Půvab zvoleného odstínu rozehrávají skleněné vázy ve výklenku, které ho barevně rozvíjejí oběma směry: od světlé citrónově žluto-zelené přes sytou zeleň až k tyrkysové. V obytné zóně navazuje na zelená dvířka kuchyně bočnice nástěnného dílu a úložné krabice na CD/DVD.

Promyšlená dispozice

Z omezeného prostoru, který měla kuchyně k dispozici, získala díky promyšlenému návrhu maximum. Designér věnoval celou zadní stěnu ukládání a vtiskl jí atraktivní tvář, která se stala ozdobou a hlavní dekorací obytného prostoru, jehož je kuchyně součástí. Pracovní plocha s varnou deskou a digestoří je od obytné části nenápadně oddělena polopříčkou, kolem které nábytek kuchyně chytře „obíhá“ a kuchyni uzavírá praktickým barovým pultem.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com