Někdo je na nákupech na splátky závislý, nemůže se vymanit a na jejich splácení si půjčuje dále. A to, i když už ví, kolik musel minule přeplatit více proti běžné ceně v obchodě.

Smlouvu nepodepisujeme na místě

Právě když jsou Vánoce v dohledu, jsou lidé otevření masáži typu: splňte si sny, bez navýšení a akontace, s bonusem, s odloženou splatností. To je nebezpečné, lidé podepisují smlouvy v euforii. Často slyšíme stížnosti, jako „přišel jsem domů a začal jsem studovat, co jsem to vlastně podepsal, a nestačil jsem se divit“... Na místě je otázka, proč dotyčný nejdřív podepsal a až doma smlouvu začal studovat. Prostudovat podmínky doma je ale správný postup – ovšem bez toho předchozího podpisu.

Smlouvu předem konzultujeme!

Domů tedy přineseme smlouvu nepodepsanou. Měla by putovat dále - k právníkovi. To se lidem z pohodlnosti nebo šetření (pokud ale podepíšeme nevýhodnou smlouvu, zaplatíme mnohonásobně více) nechce. Je to však pravidlo číslo jedna. Obrátit se lze na bezplatnou právní poradnu, kterou najdeme například na obecním úřadě nebo na Internetu. Sami totiž nejsme často schopni posoudit případné chytáky zabudované do smluvních podmínek.

Podle čeho se orientovat – kde se nebát podvodu

Bezpečný je prodej na splátky u banky, družstevní záložny a nebankovních úvěrových společností se známou finanční skupinou za zády. Ty se chovají eticky a dodržují pravidla o ochraně spotřebitele. Na trhu je ale mnoho dalších neprověřených a podezřelých poskytovatelů.

Porovnáme nabídky jednotlivých společností

Nákup na splátky je dražší, ale dostupnější než účelový bankovní úvěr. Splátkové společnosti si klienty ověřují v centrálních registrech dlužníků. Největší hazard je vypůjčit si na to, bez čeho můžeme být - třeba na větší televizi nebo vánoční dárky. Na ty jen když máme jistotu, že nám na ně peníze nechybí, jen se zdržely. Až si budeme jisti, že opravdu věc musíme mít na splátky, projdeme nabídky. Výši splátky přidáme do svého měsíčního rozpočtu a vyhodnotíme, kolik nám pak zbude na výdaje a hlavně na ty náhlé a nečekané.

Pojištění neschopnosti splácet

Náhlou neschopnost splácet splátky si můžeme pojistit. "Pojištění schopnosti splácet" zajišťují smluvní pojišťovny a nám to prodraží splátky, ale přinese více klidu. Vždy individuálně posoudíme, o kolik se nám splátky prodraží, zvážíme svou situaci, zda se pro pojištění rozhodneme, a hlavně si vše necháme předem důkladně vysvětlit.

Ještě jednou a ve zkratce:

  • Kupujeme jen nezbytné věci a to, co nelze odsunout
  • Nikdy se nerozhodujeme v obchodě, ale až doma
  • Z našeho příjmu musí po sečtení pravidelných výdajů a splátky zbýt rezerva na nečekané výdaje
  • Vyhledáváme jen důvěryhodné instituce, vždy se vyhneme lichvářům
  • Porovnáme konkurenční nabídky, a to ve všech detailech
  • Smlouvu konzultujeme s právníkem. Využijeme bezplatné právní pomoci na obecním úřadě či jinde
  • Vždy si zjistíme RPSN (roční procentní sazba nákladů), společnosti tuto sazbu musí uvádět
  • Využijeme případně pojištění schopnosti splácení úvěru
  • Zjistíme podmínky předčasného splacení úvěru, zejména zda za to hrozí sankce