Náměstí Republiky v centru Prahy se s výstavbou nového komerčního centra na místě bývalých kasáren stane pěší zónou. Tramvaje na náměstí zůstanou. Stavba centra s názvem Palladium by měla začít do poloviny roku. Veřejnosti se podle předpokladů otevře na podzim 2007, řekl novinářům starosta první městské části Vladimír Vihan (ODS).

Náměstí podle něho upraví investor komerčního centra na

vlastní náklady, a to včetně potřebného přeložení tramvajové trati. Nyní však plochu čeká archeologický průzkum, který by měl skončit na podzim. Na náměstí podle starosty přibudou například čtyři podchody pro chodce. V Revoluční ulici bude vjezd a výjezd do nových podzemních garáží. Vozy zásobování budou vjíždět do komerčního centra z ulice Na Poříčí.

Radnice očekává, že úpravy náměstí zlepší v místě životní

prostředí. Přestanou tam jezdit třeba automobily, jejichž řidiči si tudy zkracují cestu na magistrálu. Podle místostarostky Jany Příhodové (ODS) ubudou na náměstí a v jeho okolí místa placeného parkování. Nahradí je zhruba 600 veřejných stání v podzemních garážích. V nich bude dalších 300 míst pro potřeby Palladia.

Přestavba bývalých kasáren Jiřího z Poděbrad, které opustila armáda v roce 1993, bude stát zhruba 7,5 miliardy korun. V budovách má být až 250 obchodů a různé služby včetně kaváren a restaurací. Podle předpokladů by se v Palladiu měly konat také koncerty, divadelní vystoupení a filmové projekce. Zdroj: ČTK