Před Velikonocemi jsme se zabývali tématem poklice v kuchyni. Poklice můžeme nahradit ale rozmanitými typy materiálů – zejména, kdy postup přípravy pokrmu vyžaduje přikrytí neúplné. Savým nebo tuhým pečicím papírem, alobalem a dalšími materiály pokrýváme pokrmy třeba v mikrovlnné troubě, ale zejména v troubě staršího plynového sporáku, která nepeče tak jako elektrická, a často se v ní má jídlo tendenci pálit. Alobal V troubě pokrýváme alobalem bábovku, když se peče příliš rychle shora, pod formu do trouby alobal zase podkládáme, když je silnější spodní sálání. Pouze lehké pokrytí těsta alobalem je důležité, protože těsto by pod jakýmkoliv neprodyšným poklopem samozřejmě zvlhlo a nevyběhlo by do výšky. Místo, které takové diferencované přikrývání pokrmů přímo vyžaduje a kde to velmi ovlivňuje průběh vaření, je mikrovlnná trouba. Přikrytí nádoby přitom udržuje v potravě vodu, a stejně jako u vaření na plynu či elektřině zkracuje dobu přípravy. Kromě speciálních pokliček s malým otvorem na odvod páry se pokrmy v nádobách přikrývají mnoha materiály. Když nemáme po ruce pokličku vhodného průměru, můžeme nádobu pokrýt porcelánovým talířem (bez dekoru) nebo táckem z plastu vhodného do mikrovlnky. Aby jídlo neprskalo Některé pokrmy v mikrovlnné troubě kvůli chuti připravujeme odkryté, ale potřebujeme je přesto zakrýt z jiného důvodu – například, aby se zamezilo silnému znečištění stěn a stropu trouby. Sem patří příprava klobásek, slaniny nebo kotlet, které zakryjeme pouze lehce kuchyňskou utěrkou, silnějším ubrouskem nebo jiným savým papírem. Papír fixujeme na místě špejlí nebo jej přehneme pod nádobu, aby jej ventilátor neodfoukl. Pečicí papír Tužší papír používáme na vyložení plechů třeba při pečení posvícenských koláčů. Pečivo v troubě jím ale také lehce pokrýváme shora. Praktickou variantou pečicího papíru jsou celé pečicí sáčky. Do nich lehce vložíme rybu i se zeleninou nebo bylinkami – šťáva se nevypeče a vůně se dokonale zachová. -ag-