O nanotechnologiích víme už pěkných pár let, setkáváte se s nimi v různých oblastech a jednou z nich je také vybavení interiérů. Běžně se používají například na nábytku, který pak slibuje spoustu bonusů navíc.

Nanočástice se představují

Nanočástice jsou velice malé, jde o miliardtiny metru, vidět byste je mohli leda tak pod mikroskopem. Právě díky této nepatrné velikosti mají výjimečné vlastnosti, v případě nábytku se bavíme zejména o výrazné mechanické odolnosti, a když už se poškodí, dá se snadno opravit. I doma.
Dalším plusem nábytku s nanopovrchem je nádherně matný povrch, na kterém nejsou vidět otisky prstů.

Přátelství s laminátem

Nanočástice samozřejmě nefungují samy o sobě, potřebují vhodný podklad. Používají se zejména u HPL laminátů, které se vyrábí tvrzením akrylových pryskyřic elektronovým paprskem. Nosným materiálem HPL laminátu je DTD deska, přičemž finální výrobek může mít včetně nanopovrchu tloušťku 18 mm. Právě kombinace nanočástic, které na povrchu vytváří stejnorodou vrstvu bez jakýchkoli pórů, s vysokotlakým laminátem dodává výslednému materiálu výjimečnou odolnost. Což se dá využít například u nábytku v rodinách s malými dětmi, protože skříně, skříňky, komody či stoly pak mnohem lépe odolávají hrám vašich ratolestí.

Likvidace malůvek

Když potomek pomaluje nebo poškrábe dvířka skříně, nemusíte se už rozčilovat, takové poškození u HPL laminátu s nanopovrchem nezasahuje do hloubky materiálu. „V případě pomalování nanopovrchu obyčejnou tužkou stačí plochu vyčistit suchou nanohoubičkou. A půjde-li o stopy po propisce nebo fixe, pak nanohoubičku navlhčete, čáry a šmouhy setřete a povrch vysušte papírovou utěrkou,“ popisuje postup Martin Dusík ze společnosti Trachea.

Jak opravit drobné škrábance

Odborník rovněž vysvětluje, jak postupovat, když se na zmíněném nábytku objeví stopy po mechanickém poškození. Náprava je snadná díky pozitivní termoreakci nanočástic, které se po zahřátí umí znovu spojit do jednolité neporušené plochy. „Na poškozené místo položte navlhčenou utěrku a asi 30 sekund po ní přejíždějte žehličkou nastavenou na teplotu 120 °C. Po zažehlení stačí povrch přetřít například papírovou utěrkou,“ uvádí Martin Dusík.

Přidaná hodnota? Super mat

Nanočástice výrazně ovlivňují také vzhled nábytku, který se pak může pyšnit jedním z nejhlubších matů, a když na něj sáhnete, na dotek připomíná samet. Ale otisky prstů ani po láskyplném „poťapkání“ nebudou vidět.

Jiné možnosti

Dále se nanopovrch používá například u lakovaného nábytku. Setkáte se s ním také u sanitární keramiky, kde vytváří ochranný povlak zabraňující usazování nečistot, bakterií, plísní, vodního kamene… Nanotechnologie se dostaly i do textilního průmyslu, vyrábí se například povlečení z nanobavlny vhodné pro alergiky, stejně jako do oblasti nátěrových hmot. Víte, že existují nanonátěry, které umí čistit vzduch v místnosti?

Zdroj: Trachea, Dřevojas