Pokud se zamyslíte, určitě najdete v paměti alespoň jeden hotel s welness, který navrhl nějaký kvalitní architekt. Najdete místo, které vypadá dobře, funguje dobře a je spojením přírody, designu, funkcionality. Takových máme i v Česku spoustu.

My se ale vydáváme do kanadského Bromontu, kde sídlí Balnea, což je lázeňské a relaxační centrum. Nabízí wellness, jógu, různé sportovní zážitky, relaxační procedury, špičkové jídlo… Balnea se rozhodla, že postaví novou lázeňskou budovu. Zadala ji firmě Blouin Tardif Architecture, jejíž architekti měli ale nelehký úkol. Budova je zasazena na svahu a celkem prudké skále.

Nová budova z oceli a dřeva je ale nádherná. Přirozeně se zanořuje do lesa a kopíruje terénní vlnu. Nesnaží se působit monstrózně. Naopak. Vytváří dojem příjemného a klidného zákoutí, ke kterému je přístup po schodišti, přirozeně se rozevírajícím podle tvaru svahu.

Jednoduchá konstrukce vnořená mezi stromy v sobě zahrnuje vstupní recepci, kanceláře a salonek. Dřevo je tu hlavním prvkem, a to jak na konstrukci, tak i při výhledech ven. Zároveň je tu funkce vstupního pavilonu jako hlukové bariéry, aby relaxační zóna v následných balneoprovozech byla co nejtišší. Hluk tak nejlépe odruší právě členitá fasáda ze dřeva.