Samozřejmě můžete prolistovat internetové obchody nabízející kompletní dětská hřiště s houpačkami, prolézačkami, klouzačkami a dřevěnými hrady a vybrat něco podle svého uvážení, velikosti prostoru na zahradě... a podle svých finančních možností. Vybavení dětských hřišť není zrovna levnou záležitostí. Proto se vyplatí nejprve zapřemýšlet, zda něco kloudného nezvládnete vyrobit sami.

Dětské atrakce stavíme s ohledem na věk dítěte, přičemž prioritou je bezpečnost. Volíme kvalitní, dobře opracované dřevo a ekologické barvy, spojovací materiály by neměly obsahovat olovo ani azbest. Spoje budou potřebovat pravidelnou kontrolu, aby byla zaručena stabilita hracích prvků.

Jednoduché na domácí výrobu je například pískoviště pro batolata, pro které se dají použít prkna z palet. Využít můžete i staré pneumatiky a proměnit je v houpačky či prolézačky zapuštěné do země.

Pokud nepatříte ke zručným kutilům, nezoufejte. Rodiče bývají na hračky svých ratolestí náročnější než děti samy. Pamatujete, jak jste jako malí skákali celé odpoledne gumu a nejoblíbenější atrakcí na chatě byl bunkr postavený z několika prken přibitých ke stromu? Inspirujte se vlastním dětstvím.

Co zvládne postavit snad opravdu každý, je indiánské týpí z dřevěných tyčí. Místo překrytí plachtovinou ho můžete nechat obrůst hráškem či jinou popínavou rostlinou - dětem tak poskytnete dobrodružně vyhlížející útočiště, které je ochrání před sluncem a kde si mohou nerušeně hrát celé hodiny. Je třeba dodat, že vaše týpí vůbec nemusí být tak veliké a vyumělkované jako na obrázku.

Dobrým nápadem je také zřídit na zahradě koutek, kde trochu rozoráte hlínu a zakopete do ní figurky dinosaurů či úlomky rozbitých hraček. Koutek nazvete archeologickým nalezištěm a necháte děti, ať hledají "prastaré vykopávky".

K zábavě dětí občas postačí i betonový plácek s křídami. A když už jsme u toho výtvarného projevu, můžeme zmínit i malování na kameny. To je aktivita, se kterou můžeme začít už od věku, kdy se dítě naučí držet štětec. Malované oblázky pak mohou zdobit skalku nebo lemovat záhon a dítko bude mít radost, že jeho umělecká díla našla praktické uplatnění.