Nejprve přeneste schéma své zahrádky na papír. Stačí vám jednoduché obrysy záhonů. Zároveň si také připravte seznam plodin, které chcete letos pěstovat. Pamatujte na to, že některé druhy zeleniny nebudete pěstovat na záhonech, ale například na kompostu, v kbelících či u zídky nebo plotu.

Hlavní zásada při plánování zní: nikdy nepěstujte stejnou plodinu na tom samém záhoně. Půda se totiž jednostranně vyčerpá. Třeba takové okurky nebo celer jsou dost náročné na živiny. Tam, kde jste je pěstovali loni, vysaďte skromnější zeleninu – třeba fazole.

Pomůckou je rozdělení zeleniny na plodiny první, druhé a třetí trati. Do kategorie první trati patří zelenina náročná na hnojivo, třeba rajčata, okurky nebo brambory, takže záhony před výsevem hnojíme, třeba koňským nebo kravským hnojem. Druhý rok stačí tento záhon jenom obohatit kompostovanou zeminou a vysévat rostliny druhé trati, třeba mrkev, petržel či listové saláty. Třetí rok na ten samý záhon přijdou nenáročné rostliny třetí trati, třeba luskoviny nebo cibule.

Pěstujte spolu správné druhy

Myslete na to, že například ředkvičky nebo jarní salát sklidíte a záhony zůstanou prázdné. To však vůbec nevadí. Ještě v červnu nebo v červenci můžete vysévat červenou řepu nebo mrkev k uskladnění. Proto nezoufejte, když nemáte na zahrádce dostatek prostoru a plodiny vystřídejte i v průběhu roku.

Některé plodiny se spolu dokonce velmi dobře snáší a dokonce se v růstu podporují. Skvěle funguje například mrkev s polníčkem, ředkvičky s celerem, mrkev s petrželí, červená řepa s černou řepou nebo salát s kedlubnou a špenátem.

Pokud zakládáte nové záhony, nezapomeňte je do plánku načrtnout. Ideální je místo orientované na jih či jihozápad (jihovýchod). Pokud však vaše zahrádka takový luxus nenabízí, dbejte alespoň na to, aby záhon neměl příliš stínu.

Zdroj: drevostavitel.cz, pestujzeleninu.cz