O revitalizaci pražských náplavek se mluvilo dlouho. Od prvních pokusů vedoucích ke změně tohoto veřejného prostoru až po jejich dokončení uteklo asi deset let. Iniciátorem projektu a také hlavním architektem revitalizace je Petr Janda ze studia brainwork, který společně s kolegyněmi navrhl unikátní řešení. Díky němu došlo k oživení pražských náplavek na Hořejším a Rašínově nábřeží.

Nominace na prestižní cenu

Rozsáhlý projekt řešil zejména prostor Hořejšího a Rašínova nábřeží a proměnu takzvaných kobek, které dříve sloužily jako čapadla ledu a sklady. Architekt je se svým týmem proměnil na jedinečná místa, jež slouží například jako kavárna, galerie, klub a jiné. Ojedinělost projektu zaujala také odborníky, kteří ho přihlásili do soutěže o Cenu EU za současnou architekturu – Mies van der Rohe Award. Stejně jako dalších deset staveb z Česka. Nicméně do užšího výběru čtyřicítky těch nejlepších se z našich končin dostaly pouze náplavky. Pětice finalistů bude známá 16. února.

Kde začít

Procházku můžete začít třeba u Tančícího domu architektů Vlada Miluniće a Franka O. Gehryho, který připomíná slavný filmový pár, Freda Astaira a Ginger Rogers. Doporučujeme i jeho vyhlídkovou terasu, z níž je jeden z nejkrásnějších výhledů na Pražský hrad. Pak sejdete k řece a půjdete podél nábřežní zdi. Po této straně Vltavy postupně objevíte šest kobek s patrně největšími pivotovými okny na světě. Obrovské čočky jsou současně dveřmi o průměru 5,5 metru, s tloušťkou organického skla 7 centimetrů. Kdybyste je mohli zvážit, dojdete k číslu 2,5 tuny.

Na druhé straně

Na protilehlém Hořejším nábřeží se nachází dalších čtrnáct kobek. Do nich se však vstupuje ocelovými dveřmi prohnutými do ostění tak, aby při otevření propojovaly interiér s exteriérem v celém průřezu. Jednu z nich si pronajímá Městská knihovna, která ji de facto proměnila v tvořivou dílnu, ale těch je tu více. A pro turisty důležitá informace: řešit, kam si odskočit, už nemusíte. Jedna kobka totiž funguje i jako veřejné toalety.

Co ještě vidět

Pak se můžete vrátit zpět k Palackého mostu, přejít ho a navštívit Emauzy neboli Emauzské opatství, klášter benediktinů při chrámu Panny Marie a slovanských patronů, klášter Na Slovanech – názvů je více. Hledat Emauzy netřeba, dvě špičaté věže kostela Panny Marie vás spolehlivě navedou. Emauzy byly založené ve 14. století, ale moderní věže patří ke klášteru až od 60. let 20. století (nahradily původní gotické věže, které padly za vlast při bombardování Prahy v roce 1945).
Nebo od náplavek na Hořejším nábřeží pokračujte přes lávku železničního mostu směrem k Vyšehradu a zase se vraťte zpět. Když se setmí, nabízí osvětlené náplavky zase jiný, neméně okouzlující pohled. Byla by škoda o něj přijít.


Zdroj: PetrJanda.com, Prazskenaplavky.cz