Moře modré

Co nás na interiéru zaujme na první pohled, je záplava modré. Má tu své opodstatnění: je barvou moře i nebe, které pravděpodobně dům obklopují, a tím interiér intenzivně propojuje s okolím. Navíc se jedná o barvu relaxační, která má v tomto rekreačním bungalovu ty nejlepší předpoklady k uplatnění svého kouzla. Přesto je zde modré příliš a je zbytečně koncentrovaná pouze v koutě s posezením. Různé odstíny modré na látkách prakticky bez osvěžující přítomnosti bílé působí v celkovém pohledu jednolitě až nudně a půvab modré nemá šanci vyniknout.

Ať žije bílá!

Krása modré od nepaměti nejlépe vyniká v sousedství bílé. Modrá a bílá se nejen přitahují a opravdově milují, ale dokonce uzavírají svazky na celý život. Jejich letitou vášeň potvrzuje např. modrobílý míšeňský porcelán nebo ručně malovaná delfská keramika. Modrobílé látky z bavlny nebo lnu s hrubší vazbou a strukturou výborně vystihují prázdninovou atmosféru. Mladistvý výraz získává textil s proužky - efektně vyznívá střídání různých šířek od jemných až po robustní 3 pruhy na jednom polštářku. Podobně veselé a hravé jsou kostky všech typů. Romantici mohou jednobarevné potahy a přehozy oživit polštářky s něžným květinovým vzorem.

Nevhodný obraz

Svérázný abstraktní obraz nad krbem je dalším ze zásadních přehmatů designéra. S ohledem na použití tradičních materiálů, jako je bílá vápenná omítka nebo přírodní proutí, působí moderní dílo doslova jako „pěst na oko“. Kromě toho narušuje poklidnou prázdninovou atmosféru, kdy není vhodné zmiňovat nebo připomínat uspěchanost moderní doby jejími typickými atributy - těch se naopak často s úlevou vzdáme. Tento moderní obraz bez motivu se do přímořského bungalovu příliš nehodí, ale například citlivě adjustované Picassovy kresby by roli vkusné dekorace zvládly.

Květinové aranže

Obrovské pugéty jsou dalším šlápnutím vedle. Proutěné nádoby připomínají místní tradice a barevně i stylově do interiéru dokonale zapadají. Květinové aranže jsou však v interiéru nepřiměřeně velké a zbytečně robustní. Mezi zelenými větvemi se ztrácejí květy, aranžmá nemá střed ani jádro, které by přitahovalo pozornost, takže působí chaoticky a neupraveně. Rozhodně lépe a věrohodněji by vypadaly skromnější vazby z místních květin aranžované do obyčejných skleněných váz nebo keramických džbánků.

Přeplněný výklenek

Výklenek doslova přeplněný mohutným pugétem ztrácí svůj tvar a kouzlo. Barevně tónovaná záda by zdůraznila jeho prostor a dodala mu hloubku. Jemný odstín pískové spřízněné s okolní přímořskou krajinou by jim slušel nejlépe. Dalším typickým designérským trikem vedoucím ke zvýraznění zajímavých prvků a momentů každého interiéru je osvětlení. Osvětlení výklenku „neviditelným“ (zabudovaným) světlem by decentně upozornilo na vkusné zátiší poskládané z milých obyčejných věcí: skleněné láhve od vína se sušenou levandulí, ručně dlabané misky….

Žlutý podhled

Podhled z rákosí sem rozhodně patří a stylově zapadá. Tradičně byl ovšem kotvený mezi dřevěné trámy, na které barevně přirozeně navazoval. S jejich designově odlehčenou verzí v zářivě bílé barvě vytváří nažloutlé rákosí přílišný kontrast. Přirozeně by ho ztlumil dodatečný nátěr, respektive namoření rákosového podhledu bílou lazurou. Ta zesvětlí jeho původní barvu, kterou potáhne lehounkým bílým závojem. Zjemní tak nepříjemný kontrast se sněhobílými trámy a rákosí vzhledově naváže na proutí relaxačního nábytku.

www.haroldova.cz