Velikonoce bez správné čerstvé zelené výzdoby si mnoho z nás ani neumí představit. Klasickým symbolem svátků, ale také jara, probuzené přírody a hojnosti je osení, tedy zelený „trávníček“ vzešlý z obilných zrn. Osení vyséváme do různých nádob, ať už jsou to květináčky, truhlíky, můžeme ale také využít malé hrnečky, skleničky, dřevěné nádobky, proutěné košíčky, nebo dokonce skořápky od vajíček, ve kterých vzešlá zeleň působí velmi roztomile.

Dřevěnou či proutěnou nádobku vždy nejprve vyložte igelitem, aby se vám nepromáčela a neponičila od vody a zeminy a mohli jste ji využít i napřesrok. Květináče, truhlíky nebo porcelánové nádobky samozřejmě vykládat igelitem nemusíte, ty půjdou dobře umýt. Do nádoby nasypte zeminu asi do tří čtvrtin, pak vrstvu pšeničného osiva a nakonec asi centimetrovou vrstvu zeminy, kterou semínka přikryjete.

Nesypte zeminu až k úplnému okraji nádoby. Semínka přísunem vláhy nabobtnají, vytvoří kořeny, a zemina nad nimi by se vám mohla začít sypat z nádoby ven. Také voda při zalévání by se přelévala přes okraje, proto nechte od okraje alespoň dva centimetry místa. Pokud využíváte skořápky od vajíček či miniaturní skleničky a hrnečky, můžete osení pěstovat i na vatě, jen nezapomeňte, že je nutné ji neustále udržovat vlhkou.

V současné době, kdy jsou hobby markety a květinářství zavřené a ne všichni se můžeme dostat do zahradnictví, jež mají udělenou výjimku, můžeme místo klasického osení využít i jiné zdroje. Máte-li doma zásoby semínek určených na trávník, můžete je směle využít. Pokud ne, některé běžné supermarkety nabízejí již sáčky se semínky zeleniny a bylinek, určené na jarní výsev. Zkuste si tedy vypěstovat například pažitku, petrželku nebo bazalku, které později můžete využít i v kuchyni. Velmi rychle a spolehlivě vám vyklíčí také řeřicha, jejíž krásný zelený trávníček můžete sklízet postupně a lístky přidat například do salátu nebo pomazánky. Dalším naprosto osvědčeným zdrojem jsou čočka, hrách nebo ředkvičky, které mají rovněž rychlou klíčivost a navíc vytvoří v nádobkách velmi půvabou originální dekoraci.

Vysetým semínkům dopřejte dostatek světla a tepla, aby vám do Velikonoc stihla vyklíčit a v případě osení či trávy vytvořit trochu vzrostlý kobereček. Ideálním stanovištěm jsou parapety u oken, případně jídelní stůl nebo nějaká polička či komody v blízkosti oken. Nezapomínejte ani na pravidelnou zálivku, zpočátku trochu menší, aby semínka neuhnila.

Máte-li doma děti nebo patříte ke kreativním lidem, můžete si zelený trávníček ještě dozdobit velikonočními figurkami, jež zapíchnete do nádobky, čokoládovými vajíčky, kraslicemi a podobně. Je dobré již od začátku pamatovat na výsledný efekt, až osení vzejde, takže by vám nádobka a následná dekorace měly spolu hezky ladit, nicméně při výzdobě vždy záleží na individuálním vkusu každého z nás.