Řada lidí dnes hledá bydlení mimo velká města, ve kterých je odrazují vysoké ceny a stísněnost bytů. Do měst ale stále chtějí dojíždět za prací. Lokalita domu by proto měla být šikovně napojena na centrum, s ohledem na preferovaný typ dopravy.

Zatímco ještě před několika lety byl zájem především o stavby v blízkosti nájezdů na dálnice a velké výpadovky, dnes se pozornost přesouvá k oblastem dobře dostupným vlakem. Na vině jsou narůstající dopravní omezení a neustále ucpané dálnice. Nemovitosti ve vzdálenějších lokalitách dříve oblíbených pro snadnou automobilovou dopravu už dnes nejsou tolik žádané, pokud tu chybí vlakové spojení.

„Dříve oblíbený Mělník vystřídala města, jako je třeba Roudnice nad Labem, která je sice autem poměrně daleko, vlakem jste v centru Prahy ale za chvilku,“ vysvětluje na konkrétním příkladu aktuální situaci Daniel Římal, zakladatel Československého nemovitostního fondu.

Celodenní výlet

Prohlídka domu s makléřem bývá krátká, ale přesto byste neměli návštěvu poptávané nemovitosti omezit na rychlou cestu tam a zpět. Osobně se přesvědčte, co v praxi znamená inzerované sousloví "občanská vybavenost v místě". Za jak dlouho dojdete od domu k nejbližšímu obchodu, školce, škole, lékařskému či sportovnímu středisku? Vede cesta do školy po chodníku, kde dítě bude moci chodit bezpečně samo, nebo bude muset přecházet rušnou silnici?

Pak je tu samozřejmě těsné okolí domu. Je vhodné se tudy projít v různou denní dobu a poznat zdejší obvyklý ruch - kdo tudy chodí, kolik aut tudy projíždí, jaká tu panuje atmosféra, kde se dá parkovat. Nestyďte se přitom prohodit pár slov s budoucími sousedy. Nejen že si je omrknete, ale můžete se od nich dozvědět zajímavé informace - třeba jestli v ulici nedávno někoho nevykradli, zda domy nebyly v minulosti zatopené, i když realitní kancelář tvrdí, že nejde o záplavovou zónu.

Plánovaná zástavba

Nastěhujete se do svého vysněného domu s krásným výhledem a další rok zjistíte, že se vedle vaší zahrady začíná kopat. Budoucnost okolních pozemků není při nákupu nemovitosti to hlavní, na co bychom mysleli, obvykle se zaměřujeme na samotný objekt a zahradu, kde je mnoho jiných věcí, které je nutné zkontrolovat.

„Při nákupu nemovitosti se seznamte s územním plánem a zjistěte si, zda se vedle vás nepřipravuje další etapa domů či jiný projekt,“ radí Římal.

Plánovaná výstavba neznamená nutné zlo, jen je dobré s ní počítat, abyste za pár let nebyli zklamaní, že místo výhledu na pole a lesy hledíte na domy nových sousedů.