Prohlídky nemovitostí bývají krátké a často se konají až kvečeru, aby to prodávající i zájemce stihli po práci. V zimních měsících to znamená, že si dům prohlížíte uvnitř za umělého osvětlení a zvenčí nevidíte téměř nic. Pokud to jde, domluvte si prohlídku na denní hodinu, i kdyby to mělo být o víkendu. A pokud máte o nemovitost vážný zájem, raději s sebou vezměte někoho, kdo se vyzná ve stavebnictví a statice. Existuje také možnost zaplatit si odbornou inspekci. S její pomocí se vám dokonce může podařit usmlouvat nižší kupní cenu.

Vlhkost a dešťová voda

Ne každý má tu drzost v kupovaném domě prošmejdit každý kout, ale vyplatí se to. Stane se, že majitel natáhne přes okna těžké závěsy, aby zamaskoval trhlinu ve zdi. Zejména u starých domů bývá problém s vlhkostí, což poznáte už po čichu - těžký a vlhký vzduch vám naznačí, že stavba nemá dostatečně vyřešenou hydroizolaci.

Pořádně si prohlédněte přechod vnitřních a venkovních ploch. Kamenem úrazu mohou být nejen střešní okna, ale také špatně vyspádovaná terasa nebo zatékající balkon sousedů nad vámi. Všechny zpevněné plochy i okolní terén musí být vždy vyspádované směrem od stavby.

Venkovní terasy by zároveň měly být vždy níž než podlahy interiérů, rám dveří díky tomu vytvoří přirozenou bariéru, a vyhnete se tak zatečení dešťové vody do interiéru.

„Při koupi si dejte pozor na funkční odvod dešťové vody ze střech okapy a svody, které musí být dále napojeny na dešťovou kanalizaci, retenční nádrž, popřípadě dále do vsaku, a nikoli volně na nebo pod terén,“ radí projektantka Věra Kargerová.

Rozvody a vytápění

Způsob vytápění výrazně ovlivní budoucí výdaje na užívání a údržbu domu. Pokud je v domě kotel na tuhá paliva, chtějte vidět revizní zprávu. Myslete na to, že od září 2022 se už nebudou smět používat kotle na tuhá paliva 1. a 2. emisní třídy. Zeptejte se rovněž na stáří a typ rozvodů. Například u starých hliníkových elektrických rozvodů existuje zvýšené riziko zkratu.

Vnitřní dispozice a úložné prostory

Rozložení místností v domě je pro příjemný život jednou z hlavních otázek. Nenechte se zmást metrovou výměrou prostoru, někdy může takový údaj klamat. Vícečlenná rodina uvítá více menších oddělených pokojíků, zatímco bezdětný pár možná touží spíš po vzdušném "open space".

Ať jste sebevětší minimalista, vždycky bude nutné někde uchovávat vysavač, kufr na dovolenou či zimní bundy v létě. Proto už při první prohlídce bytu či domu koukejte po velkých skříních nebo samostatné komoře či šatně, kam by se dalo všechno uložit. Úložné prostory by neměly být menší nebo žádné na úkor většího pokoje. Rovnou přemýšlejte, kde mohou být skříně a zda jsou místnosti vhodně navrženy.

S životem v domě je spojena také starost o jeho okolí a zahradu. Myslete na venkovní úložné prostory, kde budete skladovat vše od sekačky na trávu, přes pracovní rukavice, až po zahradní nábytek. A takové úložné prostory se hodí i na kola či lyže. Pokud není k dispozici garáž, připočítejte do finančních plánů také doplňkovou stavbou zahradního domku.