Všechny právní náležitosti by měl za vás obstarat realitní makléř, ne vždy jde ale o osobu dostatečně fundovanou. Před koupí si ověřte, zda prezentace domu či bytu odpovídá záznamům v katastru nemovitostí, nebylo vám zamlčeno věcné břemeno nebo další okolnosti, které by nakonec koupi zkomplikovaly či zcela znemožnily. Problém může vyvstat třeba i v případě, že se nemovitost nachází ve společném jmění manželů: pokud manželé žijí odloučeni nebo jsou zrovna v rozvodovém řízení a jeden z nich nedá k prodeji písemný souhlas, transakce bude zmařena.

Než něco podepíšeme, tak si to přečteme

Vyvarujte se podpisu rezervační smlouvy hned při první prohlídce, i když vás k tomu bude makléř tlačit. Zjistěte si podrobnosti a promluvte se zaměstnanci banky, u které si vyřizujete hypotéku; není to jen o tom, zda vám úvěr schválí a v jaké výši, důležité je znát i dokumenty, které banka k převodu vyžaduje, a časové termíny, v nichž vyřídí jednotlivé kroky.

Rezervační smlouvu si před jejím podpisem pořádně přečtěte, abyste se neupsali závratnému penále v případě prodlení platby. Nebuďte optimisté, a pro platbu volte raději nejzazší možný termín. Smlouva by měla specifikovat podmínky, za jakých můžete od transakce bezplatně ustoupit (může to být například neschválení hypotečního úvěru, ale také nemusí!).

Cena příliš vysoká, příliš nízká

O ceně nemovitosti se často smlouvá a není snadné odhadnout, zda nabídkou nižší ceny neuvolníte místo jinému zájemci, který je ochoten zaplatit víc. Větší riziko však číhá v případě nemovitostí, jež jsou inzerovány hluboko pod obvyklou cenou v dané lokalitě. Nenechte si namluvit, že se majitel chce domu rychle zbavit, protože se stěhuje do zahraničí. Zjistěte si pravý důvod.

Pamatujte, že kupní cena je jen začátek. Prodávající je povinen vám předložit průkaz energetické náročnosti budovy, případně vyúčtování energií za poslední tři roky (týká se jen bytových jednotek, a to až poté, co společenství vlastníků průkaz není schopno dodat). Kromě budoucích nákladů na energie byste měli znát také výši pravidelných plateb do fondu oprav, v případě staršího domu je třeba mít reálnou představu o nákladech na rekonstrukci.

Není od věci mít po ruce vlastního finančního poradce, architekta, stavaře nebo právníka. Realitní trh je poměrně agresivním prostředím, ve kterém se za neinformovanost platí.