Trpělivost se vyplácí – první spoření na vysněnou věc

Kapesné dostávají děti nejčastěji s nástupem do školy. Pravidelně vyplácená určitá částka jim přibližuje princip fungování výplaty v dospělosti. Kapesné je učí, že s omezenou částkou musí vystačit po určitou dobu. Možná první peníze utratí najednou za sladkosti hned první den. Nechte ale děti, ať zpočátku dělají chyby.

Mladším dětem dávejte kapesné pravidelně raději v týdenním intervalu, jelikož měsíc je pro ně ještě dlouhá doba. Na druhém stupni klidně přejděte na měsíční platby a nebojte se částku zvýšit. V průzkumu České spořitelny z roku 2019 vyplynulo, že průměrná hodnota měsíčního kapesného u dětí od 12 do 15 let se pohybuje v rozmezí 250-400 Kč.

S pravidelným kapesným dítě za chvíli pochopí, jak to celé funguje. A nejspíš přijde s tím, že chce koupit trendy hračku, kterou mají všichni spolužáci, nebo nový mobil.

A právě tehdy nastává ideální příležitost dětem vysvětlit, jak funguje spoření. Ve světě dospělých také nic není hned a zadarmo. Mnohem lépe se spoří, když víte, na co peníze použijete. Promluvte si s dětmi, že nový mobil získají, ale musí se samy snažit. Pak už jen zvažte, jestli na vysněnou věc přispějete, nebo necháte dítě zaplatit celou částku.

V tomhle okamžiku už se vyplatí poohlédnout se po dětském účtu. Založení i vedení je zdarma, a pokud je dítěti více jak 8 let, získá i vlastní debetní kartu. Nejde sice o spořicí účet, ale v internetovém bankovnictví s dětmi uvidíte, jak peníze přibývají. Nebo kde naopak zbytečně unikají a kde půjde ušetřit.

Na účet patří i peníze od babičky

Děti do 15 let oficiálně nemohou v ČR pracovat. Určitě ale nečekejte takovou dobu, než svěříte první peníze svému potomkovi. Jediný způsob, jak naučit děti s penězi nakládat, je jim nějaké svěřit. Kromě pravidelného kapesného mohou děti získat peníze třeba formou dárků od příbuzných k Vánocům nebo narozeninám. Nezahrnujte ale tyto platby do kapesného. Jsou to peníze navíc, které je dobré si uložit právě na dětský účet. Pro spoření jsou ale ideální. Děti se naučí získané větší částky rovnou uložit a neutratit všechny najednou.

Lektoři finanční gramotnosti doporučují děti naučit nakládat s kapesným podobně, jako to dělají dospělí se svým příjmem. Ideální je rozdělit si finance na tři části. Největší část použít na povinné výdaje (například obědy). Menší hromádku pak uložit do kasičky nebo na účet jako finanční rezervu. Třetí nejmenší část peněz použít na útraty pro radost.