Levandule je okrasná rostlina z čeledi hluchavkovitých. Vyznačuje si výraznou vůní a fialovými květy. V současnosti ji lze vidět v téměř každé zahrádce či předzahrádce a není divu – patří k velmi oblíbeným rostlinám. A to nejen kvůli svému vzhledu, ale také pro její všestranné využití. Věděli jste, že si z ní můžete vytvořit nejen sušenou směs, kterou naplníte polštářek a bude se vám lépe spát, ale také vynikající sirup?

Pokud už na své zahradě jednu levanduli máte, jistě si brzy uvědomíte, že jí chcete mít ještě víc. Pěstování ze semen je však zbytečně zdlouhavé. A vlastně i zbytečné, stačí, když namnožíte levanduli stávající.

Pěstování levandule ze semen?

Pokud ještě levanduli na své zahradě nepěstujete, můžete ji pěstovat ze semínek. Ta lze již zpočátku roku zasít do skleníku, sazeničky se do záhonu umisťují k podzimu. V zimě (obzvlášť té první) je chraňte před mrazem.

Levandule a řízkování

Řízkování patří ke způsobům, jak můžete namnožit téměř jakoukoliv vzrostlou rostlinu – a je jedno, jestli je pěstovaná v truhlíku, či záhonu. Ačkoliv levandule sluníčko miluje, na řízkování si vyberte den, kdy je pod mrakem. Zabráníte tak jejímu seschnutí. Řízky se tvoří asi 5 až 10 cm z nekvetoucí větvičky, která je shora ideální i zaštípnutá.

Řízky ve spodní části očištěné od lístků se vsazují do substrátu k tomu určenému. Pokud řízkujete až koncem léta, je vhodné odříznout větvičku i s kouskem dřevnaté patky, ta zajistí dostatečnou výživu. Řízky je nutné pravidelně zavlažovat, po zakořenění je můžete přesadit do půdy.

Je vhodné, aby řízky přečkaly první zimu v pařeništi.

Zdroj: ireceptar.cz