Postoj psa prozradí nejvíce. Může k nám mluvit buď celým tělem, nebo jen jednotlivými částmi. Když je pes v pohodě, jeho postoj je uvolněný a tlapky má volně na zemi. Když se bojí, skrčí se k zemi a hlavu položí co nejníže. Pokud chce naopak psího konkurenta zastrašit, nahrbí se, aby vypadal co nejvyšší, a postaví se vzpřímeně tělem i hlavou.

Pes umí komunikovat i očima. Věnujte proto pozornost jejich tvaru, velikosti, intenzitě i směru pohledu. Když se pes bojí, jeho oči jsou vykulené, když ho něco bolí, oči se zmenší na malé škvírky. Pokud se dívá zpříma, před něčím vás varuje. Pokud pes odvrátí zrak, dává najevo podřízenost nebo obavy. Ve střehu se dívá bokem a nastavuje bělmo. Pokud je pes ve střehu, zvedá uši a naklání je k objektu zájmu. Uši dozadu signalizují přátelství a podřízenost. Uši přitisknuté k hlavě zase strach.

Co se týče tlamy, zavřená, mírně pootevřená tlama nebo tlama s vyplazeným jazykem znamená uvolněnost a pohodu. V případě, že mají psi strach, tlamu zavírají, v ofenzivě hrozivě krčí čumáček, v rozzlobení zase stahují pysky pevně k sobě a cení přední zuby. Otevřená tlama reguluje tělesnou teplotu, a pokud pejsek zívá, může být unavený nebo nervózní.

I vrtění ocasem má spoustu významů. Pokud je pes v pohodě, má ocas v přirozené poloze. Pokud je opravdu spokojený, uvolněně vrtí ocasem. Pokud ho něco zaujme, staví ocas vysoko nebo vodorovně. Pokud má strach, je jeho ocas stažený nízko anebo mezi zadními tlapkami. A pokud chce naznačit, že se k němu raději nemáte přibližovat, je ocas pevně strnulý.

Základní slovníček

1. Zajímá mě to - pes ztuhne, zvedne přední tlapku a nehybně zírá směrem k objektu zájmu.
2. Tohle chci - pes do vás jemně strčí čumáčkem, podívá se na vás, případně žadoní packou.
3. Pojď si hrát - pes přední část těla skoro, ale ne úplně, položí na zem, napne zadní packy, ale hlavu drží zvednutou. Sem tam ještě vesele poskočí.
4. Mám tě rád - když za vámi váš čtyřnohý kamarád přijde a jemně do vás strčí čumáčkem, říká si o pozornost a vyjadřuje vám své přátelství. Lásku, přívětivost a respekt chlupáči dokazují také olizováním.
5. Omlouvám se - když dáte psovi tónem hlasu najevo, že něco pokazil, začne se nejspíš olizovat. Dává tím najevo, že je nervózní. Olizování totiž psům vyplavuje hormony štěstí, takže se olizují kolem tlamy, aby se uklidnili.
6. Tady velíš ty - pes se přikrčí, nahrbí, mírně přivře oči a ocásek stáhne mezi nohy. Svou podřízenost tím dává najevo jinému psovi, ale i člověku. Absolutním projevem podřízenosti je, když se pejsek převalí na záda a ukazuje bříško.

Zdroj: ireceptar.cz, becydog.cz